O Γάλλος αρχιτέκτονας Jacques Pajot, συνιδρυτής του φημισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier Novembre είναι ο ειδικός προσκεκλημένος του Πανελληνίου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής με τίτλο «τα Κάστρα της Βιομηχανίας», ο οποίος θα πραγματοποιήσει την καταληκτική εισήγηση το Σάββατο 14 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα.
Το 1989, ο Marc Iseppi και ο Jacques Pajot ενώθηκαν για να δημιουργήσουν το γραφείο αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας του ατελιέ Novembre και αφοσιώθηκαν στην προσέγγιση του δημόσιου εξοπλισμού στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα, με αρκετά παραδείγματα αναζωογόνησης και εκσυγχρονισμού κτιριακών υποδομών στο ενεργητικό τους.
Είναι οι αρχιτέκτονες του επιτυχημένου CentQuatre, κέντρου καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Παρίσι, του Memorial of Camp of Miles στην Aix-en-Provence, της βιβλιοθήκης πολυμέσων Jean-Pierre Vernant στο Chelles, της βιβλιοθήκης-μουσείου Inguimbertine στο Carpentras και πολλών άλλων κτιρίων με εμβληματικά χαρακτηριστικά που συχνά αποτελούν τοπόσημα των περιοχών στις οποίες ανεγέρθηκαν.
Τελευταίο εν εξελίξει έργο του γραφείου Atelier Novembre που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της αρχιτεκτονικής κοινότητας είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός GPE του αεροδρομίου Le Bourget, για τη γραμμή που θα το συνδέει με το αεροδρόμιο Charles de Gaulle.
Ο σταθμός, καταλαμβάνοντας 10.700 m² συμπεριλαμβανομένων 4.411 m² επιφάνειας ορόφου, βρίσκεται στη διασταύρωση μεταξύ του αεροναυτικού κέντρου του Le Bourget, του εκθεσιακού κέντρου και της πόλης Blanc-Mesnil, τοποθεσία στρατηγική για την επιρροή και την ελκυστικότητα του Μεγάλου Παρισιού και η οποία είναι επί του παρόντος παραμελημένη από τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Η φιλοδοξία αυτής της ζώνης δραστηριότητας είναι να αποτελέσει, με τη δημιουργία του σταθμού GPE, έναν μητροπολιτικό πόλο, ένα πραγματικό αεροναυτικό-αεροδρόμιο «cluster».
Ο σταθμός επωφελείται από την ευκαιρία να συνοδεύσει μια σημαντική εγκατάσταση, το Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος. Η ανάδυση δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ως είσοδος σταθμού αλλά ως νέα πρόσβαση στον χώρο, «μοχλός» μιας μεταβαλλόμενης περιοχής.
Έτσι, από την πλατεία και το γύρω πλαίσιο, η «ανάδυση» του σταθμού, είναι το σήμα μιας ανανέωσης. Επιτρέπει μια νέα ματιά στο μεταβαλλόμενο έδαφος, χάρη στον όγκο, τη διαπερατότητά του και την υλικότητά του. Από τον προαύλιο χώρο, τονίζεται από τη διαφάνεια των προσόψεων και συμβολίζει αυτή τη νέα ανοδική τροχιά σε ένα εκτεταμένο τοπίο. Στη συνέχεια, το κτίριο πρόσβασης στην τοποθεσία γίνεται ορόσημο τοπίου, ένα ισχυρό νέο σύμβολο.
O Jacques Pajot, «κλείνοντας» το Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ θα αναφερθεί στο συνολικό έργο του Atelier Novembre, αλλά και στη φιλοσοφία που αυτό το έργο εκπροσωπεί, για τον Δημόσιο Χώρο και τη διάδραση με το κοινωνικό γίγνεσθαι.