Έκτακτο επίδομα σε μηχανικούς – Νέα φορολογικά μέτρα λόγω Covid-19

Την καταβολή επιδόματος από 300 έως 350 ευρώ σε 100.000 αυτοαπασχολούμενους (μηχανικούς, δικηγόρους και οικονομολόγους) με εισοδηματικά κριτήρια σχεδιάζει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους.

Το δεύτερο κύμα πανδημίας επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση της οικονομίας με μία σειρά κλάδους να έχουν ήδη αναγκαστεί να αναστείλουν εντελώς την λειτουργία τους. Ακόμα όμως κι όταν οι επιχειρήσεις τυπικά δεν είναι αναγκασμένες να κλείσουν, αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας καθώς η οικονομική κρίση «μειώνει» τα εισοδήματα των πολιτών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής θα μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ ως μηνιαία αποζημίωση, όπως συνέβαινε κατά την πρώτη περίοδο της καραντίνας. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και η καταβολή επιδόματος από 300-350 ευρώ σε 100.000 αυτοαπασχολούμενους με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο προϋπολογισμός για το επίδομα θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ και θα προχωρήσει με την κατάθεση διάταξης στη Βουλή που θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή του. Πιθανότατα θα δοθεί και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, κατά την τελευταία πενταετία.

Το ποσό που καταβάλουν οι μηχανικοί κάθε μήνα με την ασφαλιστική τους εισφορά μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη χωρίς κρατήσεις δεν θα κατάσχεται και δεν θα ψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο lockdown, οι μηχανικοί είχαν μείνει αρχικά εκτός οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης. Μετά από έντονες αντιδράσεις των Τεχνικών Επιμελητηρίων η κυβέρνηση είχε βρει τρόπο να τους καταβάλει το επίδομα των 534 ευρώ, μέσα από την παρακολούθηση σεμιναρίων.

Επιπλέον μέτρα για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ενοίκια 

Σειρά νέων φορολογικών μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου «παγώνει» μόνο για όσες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, στις «κόκκινες» περιοχές. Θα αποπληρωθεί σε 12- 24 δόσεις από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Για τις ίδιες επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων το Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. Το «πάγωμα» αφορά μόνο σε δόσεις ρυθμίσεων και όχι στις τρέχουσες υποχρεώσεις π.χ. δόσεις φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή σε όλη τη χώρα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. Και σε αυτήν την περίπτωση, η αναστολή δεν καλύπτει τις τρέχουσες δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίου 40% γίνεται υπό δύο προϋποθέσεις:

1) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε «κόκκινη» περιοχή

2) συμπεριλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ. Αυτό σημαίνει ότι ωφελούνται κι επιχειρήσεις που δεν κλείνουν, πχ λιανεμπόριο.

Προαιρετικό «κούρεμα» 30% γίνεται στις υπόλοιπες περιοχές και μόνο στις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν μια τέτοια επιχείρηση έχει μεγάλη πτώση τζίρου πχ εστίαση δεν έχει υποχρεωτικό «κούρεμα».

Για τους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, προβλέπεται υποχρεωτικό «κούρεμα» 40% στην κύρια και φοιτητική κατοικία, χωρίς να εξετάζεται αν ο εργαζόμενος βρίσκεται σε «κόκκινη» περιοχή.

Comments are closed