Το συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το Δημόσιο Χώρο στις 28-30 Μαρτίου

Την επόμενη Πέμπτη 28 Μαρτίου ξεκινάει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ με τίτλο “Δημόσιος Χώρος +”, που θα πραγματοποιηθεί ως τις 30 Μαρτίου στις αίθουσες «Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάππα» της Αποθήκης Δ΄ του Λιμένος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΤΜΕΔΕ. 

Στη διάρκεια του τριημέρου, δεκάδες επιστημόνων από όλη την Ελλάδα, θα παρουσιάσουν μια… πανοραμική σύνοψη του παρόντος και των μελλοντικών προοπτικών του Δημόσιου Χώρου.

Αλλαγές με σημαντικές επιπτώσεις και στην εικόνα, τη δομή και τη λειτουργία των πόλεων, θα παρουσιαστούν, θα αναλυθούν και θα εκτιμηθούν με όρους μελλοντικής εξέλιξης του αστικού τοπίου, από πλήθος επιστημόνων από όλη την Ελλάδα, σε πέντε θεματικούς άξονες.

  • Πρώτος Άξονας: Αναθεωρήσεις του Δημόσιου Χώρου
  • Δεύτερος Άξονας: Δημόσιος Χώρος και Κοινωνική Δυναμική
  • Τρίτος Άξονας: Δημόσιος Χώρος και Βιωσιμότητα
  • Τέταρτος Άξονας: Διευρυμένος Δημόσιος Χώρος και Νέα Ψηφιακά Μέσα
  • Πέμπτος Άξονας: Δημόσιοι Χώροι ως Συντελεστές Μετασχηματισμού των Πόλεων

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου θα είναι οι:

  • Αλέξανδρος Τζώνης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής & Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, ο οποίοα θα μιλήσει θέμα “Οι περιπέτειες του δημόσιου χώρου”, την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 10:00.
  • Liane Lefaivre, Ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών Βιέννης, πο θα αναπτύξει το θέμα “η πόλη και το παιδί”, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 12:00.
  • Martin Knuijt, ιδρυτικό στέλεχος στο αρχιτεκτονικό γραφείο OKRA STUDIO, με θέμα “Green Cities of Tomorrow”,  το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 12:30.

Την ημέρα λήξης του συνεδρίου θα εγκαινιαστεί έκθεση βραβευμένων μελετών αρχιτεκτονικού έργου για τον δημόσιο χώρο, στον Κήπο των Γλυπτών της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των παραλλήλων εκδηλώσεων του συνεδρίου.

Πρόκειται για 95 μελέτες οι οποίες διακρίθηκαν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 8 έτη και οι οποίες θα εκτεθούν -συνοδευόμενες από σχετικό λεύκωμα των εκδόσεων “Ιανός”- δίνοντας τη δυνατότητα σε μηχανικούς, αλλά και σε μη ειδικούς επισκέπτες, να θαυμάσουν μερικές από τις πιο εμπεριστατωμένες εμπνεύσεις για τη διαμόρφωση δημοσίων χώρων σε αστικά κέντρα.

Η έκθεση επιπλέον, υπηρετεί την ανάδειξη της σημασίας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την προαγωγή του αστικού πολιτισμού και στην ανάδειξη της παρουσίας αρχιτεκτονικών προτάσεων και απαντήσεων στα θέματα διαχείρισης του δημόσιου χώρου.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε, ότι ορισμένα από τα πιο εμβληματικά έργα, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους έχουν προκύψει μετά από διεθνείς ή πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, που εξασφάλισαν τη λειτουργική και αισθητική αρτιότητα του τελικού αποτελέσματος.

Περισσότερα μπορείτε για το πρόγραμμα, τις θεματικές ενότητες των εισηγήσεων και τις παράλληλες δράσεις, μπορείτε να δείτε στο site του συνεδρίου, ΕΔΩ.

Comments are closed