Ένας Κρητικός κατασκευάζει τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου!

VelhbasakhsΈχει ύψος άνω του …ενός χιλιομέτρου (1001 μέτρων για την ακρίβεια), είναι 2,5 φορές ψηλότερος από τους άλλοτε “δίδυμους πύργους” της Νέας Υόρκης, και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη του κόσμου. Το στοιχείο αυτό είναι εντυπωσιακό από μόνο του. Το ακόμη εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι τον κατασκευάζει -στη Σαουδική Αραβία- ο Κρητικός μηχανικός Μανόλης Βεληβασάκης, για λογαριασμό του πρίγκιπα Άλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ και της εύπορης οικογένεια Μπιν Λάντεν. Δεν είναι βέβαια το πρώτο αντίστοιχο κτήριο που κατασκευάζει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το ‘Εθνος”, όπου δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ, ο Μανόλης Βεληβασάκης έχει έδρα την Νέα Υόρκη και είναι στέλεχος της Ελληνικής ομογένειας της Αμερικής και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια της Κρήτης πήγε το 1970 στην Αμερική σπούδασε πολιτικός μηχανικός, έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Design Institute και είναι ένας από τους κύριους μετόχους σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς μελετητικές-τεχνικές εταιρείες που ειδικεύεται στην κατασκευή μεγάλων εμπορικών κέντρων ουρανοξυστών και αθλητικών σταδίων.

Και συνεργασία με τον Καλατράβα στη Νέα Υόρκη
Η εταιρεία του κ. Βεληβασάκη είχε αναλάβει τις διαδικασίες κατεδάφισης και εκκαθάρισης των «χτυπημένων» από τους τρομοκράτες δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη και τώρα στον ίδιο χώρο χτίζεται η Εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Για την ανέγερση του Ναού ο Μανόλης Βεληβασάκης συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα (μακέτα-φωτογραφία), ενώ το έργο κατασκευής βρίσκεται στα πρώτα στάδια.
Ο Κρητικός μηχανικός που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Ηράκλειο, μιλώντας στο «Εθνος», για την οικονομική κρίση και τις επενδύσεις είπε ότι, «την κρίση μπορούν οι επενδυτές να την δουν και ως ευκαιρία και να τολμήσουν αν έχουν ρευστό αρκεί βέβαια και το ίδιο το κράτος να δείξει καλή θέληση και εμπιστοσύνη, να χτυπήσει την γραφειοκρατία να δώσει κίνητρα και να εξασφαλίσει εργασιακή ειρήνη».

Για το brain drain
skyscrapper
Ο ίδιος ερωτηθείς για το κύμα φυγής Ελλήνων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είπε ότι πλέον η Ευρώπη και ο κόσμος είναι μια «γειτονιά και είναι θετικό οι Έλληνες να πηγαίνουν σε άλλες χώρες να εκπαιδεύονται, να δουλεύουν, να αποκτούν εμπειρίες και στο μέλλον να μπορούν να γυρίσουν και να είναι χρήσιμοι, όπως και εμείς που φύγαμε πριν από πολλά χρόνια. Αποστολή μας είναι και μεταφέρουμε την Ελλάδα και την Κρήτη παντού. Βοηθούμε όσο μπορούμε την πατρίδα, μέσα από τις ομογενειακές οργανώσεις με δράσεις και εκδηλώσεις ενώ έχουμε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και ιδιαίτερα με την Περιφέρεια Κρήτης»…
Η εταιρεία του Κρητικού μηχανικού-μελετητή έχει κατασκευάσει ουρανοξύστες και πολλά μεγάλα κτίρια στην Αμερική, Ντουμπάι, Κίνα, Βιετνάμ, Ν. Κορέα, Ρωσία, Τουρκία, Ευρώπη, Αζερμπαϊτζάν, ενώ δεν διστάζει να δραστηριοποιηθεί ακόμα και σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση όπως στο Ν. Ιράκ με την κατασκευή υποδομών και ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 60 χιλ. θέσεων.
Ο Κρητικός μηχανικός, στο Ντουμπάι έκανε πολλές δουλειές στο παρελθόν αλλά υπήρξαν προβλήματα με την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας ενώ ανέφερε «ως ανοιχτούς επενδυτικούς παραδείσους» το Κουβέιτ, το Αμπού Ντάμπι, τη Σαουδική Αραβία, τη Ντόχα κ.α.
Όπως ανέφερε ο κ. Βεληβασάκης στην Τζέντα κτίζεται τώρα το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο ύψους 1001 μέτρων, που βρίσκεται στο 40ο πάτωμα ενώ συνολικά θα είναι 190 όροφοι. Θα είναι, όπως εξηγεί, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο και θα έχει ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια και περιλαμβάνει ξενοδοχεία, διαμερίσματα, γραφεία, χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας κ.α. Το εμπορικό κέντρο, προσθέτει, ανήκει στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Άλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ που θεωρείται από τους ισχυρότερους οικονομικά στον Αραβικό κόσμο αλλά και στην εύρωστη οικογένεια Μπιν Λάντεν η οποία και είχε διαχωρίσει την θέση της πολλά χρόνια πριν από τον Οσάμα.

Άρθρο με πληροφορίες από την εφημερίδα “Το Εθνος” (συντάκτης Μανόλης Κοκολάκης).

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Comments are closed