Ένα καλύτερο αστικό μέλλον για όλους στην Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής

Η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) γιόρτασε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής διοργανώνοντας μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «TOWARD A BETTER URBAN FUTURE» (Προς ένα καλύτερο αστικό μέλλον).

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν από κορυφαίους επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις: νερό και υγιεινή, δημόσιοι χώροι, ποιότητα του αέρα και στέγαση.

Η UIA με 1.300.000 μέλη παγκοσμίως στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του αρχιτέκτονα και τη συμβολή του, που είναι κομβικής σημασίας για την αστική ανάπτυξη, και ιδιαίτερα σήμερα που η κοινωνία μας, σε μεταβατικό στάδιο, αντιμετωπίζει πολλαπλές και πολύπλοκες προκλήσεις: Κλιματική αλλαγή & περιβάλλον, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πανδημίες, κοινωνική ανισότητα, κ.ά.

Η UIA και τα μέλη της κινητοποιούνται για να δηλώσουν τη δέσμευση όλων στην κοινωνία, στο οικοσύστημα και στις πόλεις μας για την αναβάθμιση, δια του αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τα οποία είναι κλειδιά, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Ο πρόεδρος της UIA Thomas Vonier σημείωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια την αδυναμία των ευάλωτων πληθυσμών, να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, υγιεινή ακόμη και στέγη. όπως σημείωσε στο μήνυμά του “Οι αστικές πολιτικές πρέπει να διασφαλίζουν επαρκείς υπηρεσίες, καταφύγιο και χώρο αναψυχής για όλους τους πολίτες. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική είναι ζωτικής σημασίας για ένα καλύτερο αστικό μέλλον για όλους”.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) και στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του αρχιτέκτονα, που είναι κομβικής σημασίας για την αστική ανάπτυξη.

Comments are closed