Ακόμα πιο ενεργό ρόλο, με σημαντικές δράσεις στον τομέα του επιχειρείν, της καινοτομίας και της έρευνας έχει αναλάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Μόνιμη Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Μία άκρως εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για θέματα Έρευνας-Καινοτομίας κ. Χρίστο Δήμα πραγματοποίησε η ΜΕ στην συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22/12/2020 παρουσία μάλιστα των Προέδρων του ΤΕΕ κ. Γεώργιου Στασινού και του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γεώργιου Τσακούμη.
Στη συνεδρίαση ο Υφυπουργός κ. Δήμας ανέπτυξε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα θέματα έρευνας-τεχνολογίας, παρουσίασε τις δράσεις που υλοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για το επόμενο χρονικό διάστημα στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της χρηματοδότησής της. Ο Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Elevate-Greece ενώ παράλληλα εξήρε τη στάση του ΤΕΕ/ΤΚΜ που παρουσίασε μέσω της ΜΕ, πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στα εν λόγω ζητήματα στο υπόμνημα που κατέθεσε σε αυτόν πριν από λίγο καιρό. Ακολούθως, τα μέλη της ΜΕ έθεσαν ερωτήματα και ανέπτυξαν τις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του υπομνήματος του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο οποίος απάντησε με σαφήνεια επ’ αυτών αποδεχόμενος τις προτάσεις για την ανάπτυξη του Elavate Greece, της χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων που λαμβάνουν υψηλές βαθμολογίες στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, της αναγκαιότητας εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών ενημέρωσης της ΓΓΕΤ και περαιτέρω βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου των business angels που πρόσφατα νομοθέτησε η κυβέρνηση.
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Στασινός στη σύντομη παρέμβασή του συνεχάρη τα μέλη της ΜΕ για το έργο τους χαρακτηρίζοντάς το μοναδικό σε πανελλήνια κλίμακα δράσης του ΤΕΕ ενώ διαβεβαίωσε τον Υφυπουργό κ. Δήμα ότι το ΤΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειες του για τη βελτίωση του τομέα έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα μας καθώς όπως τόνισε οι Μηχανικοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γεώργιος Τσακούμης αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την αποδοχή της πρόσκλησης τόνισε ότι στο ΤΕΕ/ΤΚΜ τα ζητήματα της καινοτομίας, της τεχνολογίας και ευρύτερα της επιχειρηματικότητας είναι ψηλά στην ατζέντα δράσης του και θα συνεχίσει με προτάσεις και δράσεις της ΜΕ Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας- Καινοτομίας, την οποία συνεχάρη δημοσίως για το μέχρι σήμερα έργο της, να συμβάλλει στην προώθησή τους επ’ ωφελεία των μηχανικών.
Επισημαίνεται ότι πριν τη συζήτηση με τον Υφυπουργό κ. Δήμα, ο σύμβουλος του Υφυπουργού, συνάδελφος Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός κ. Μιχάλης Δρίτσας παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου Νεοφούς Επιχειρηματικότητας που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δίνοντας σχετικές διευκρινίσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν από τα μέλη της ΜΕ.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της ΜΕ, Διπλ. ΑΤΜ κ. Ιωάννης Τσιτσόπουλος ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη το ΤΕΕ να αναπτύξει μεγαλύτερη δραστηριότητα και παρέμβαση στα ζητήματα της τεχνολογίας – εν’ όψει και της εισαγωγής του Ιndustry 4.0 στα Πολυτεχνεία της χώρας – εντάσσοντας και το ΤΕΕ στους φορείς με τους οποίους συζητά η Πολιτεία για τη χάραξη και υλοποίηση της στρατηγικής της χώρας στους συγκεκριμένους τομείς.
Βελτιωτικές προτάσεις για το sorefsis
Η ΜΕ Ανταγωνιστικότητας, συνέδραμε και στην διαμόρφωση βελτιωτικών προτάσεων για το πληροφοριακό σύστημα sorefsis που περιλαμβάνονται σε σχετικό έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΚΜ προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Στο εν λόγω έγγραφο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο επενδυτής/δικαιούχος προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μέσω ειδικής εφαρμογής, θα έχει γνώση των επενδύσεων στις οποίες έχει ενταχθεί (αίτημα που είχε καταθέσει με υπόμνημά του το ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 22-12-2020). Εν συνεχεία παρέθεσε τις παρακάτω βελτιωτικές προτάσεις, που επεξεργάστηκε η ΜΕ Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Τμήματος.
- Να καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα το σύνολο των ενισχύσεων De minimis (Καν. 1417/2013) των δράσεων που διαχειρίζονται η ΓΓΕΤ, ΟΑΕΔ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.λ.π. φορείς.
- Πέρα από το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης, να απεικονίζεται και η τρέχουσα κατάσταση της κάθε επένδυσης όπου συμμετέχει/συμμετείχε η επιχείρηση.
- Το εν λόγω υφιστάμενο σύστημα θα πρέπει να επεκταθεί (ή να δημιουργηθεί άμεσα αντίστοιχο) και σε έργα κρατικών ενισχύσεων, ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα με το σύνολο των θεσμικών πλαισίων των επενδύσεων στις οποίες συμμετέχει μία επιχείρηση.
- Να απεικονίζεται εκτός από το ποσό της ενίσχυσης και η τρέχουσα κατάσταση της κάθε επένδυσης.
- Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, εντός του συστήματος, στην οποία θα μπορεί ένας ελεγκτής, σύμβουλος, υποψήφιος δικαιούχος, με την αναγραφή του ΑΦΜ να βλέπει τόσο για τον ίδιο όσο και για το σύνολο των μετόχων/εταίρων του τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει με τα αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής.
Για το υπόμνημα που είχε καταθέσει το ΤΕΕ/ΤΚΜ επί του νομοσχεδίου για της Δημόσιες Συμβάσεις, μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ