«Έξυπνη Μεταποίηση» με χρηματοδότηση 73 εκατ. ευρώ και συμμετοχή του ΤΕΕ

Επιχειρησιακή συμφωνία για την υλοποίηση της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» ύψους 73 εκατ. ευρώ υπέγραψαν στις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η γγ Βιομηχανίας, με το ΟΕΕ και το ΤΕΕ.

Η δράση της Έξυπνης Μεταποίησης προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ προς πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού και εν γένει βιομηχανικού κλάδου με σκοπό να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την προσαρμογή τους στις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0). 

Ειδικότερα, η  χρηματοδότηση αφορά σε επενδυτικά σχέδια στην βάση τριών (3) πυλώνων:

1. Τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση μεγάλων δεδομένων

2. Τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης, και 

3. Ρομποτική και αυτοματισμοί

Ο συνολικός προϋπολογισμός των 73 εκατομμυρίων ευρώ, κατανέμεται κατά 70% στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και κατά 30% στις μεσαίες και χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250 χιλιάδες ευρώ έως 6 εκατομμύρια. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά: 

«Ενεργοποιούμε και τυπικά τη συνέργεια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος για την υλοποίηση της Δράσης “Έξυπνη Μεταποίηση”. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η συνεργασία με τους δύο φορείς, την οποία προσωπικά επεδίωξα, γίνεται πράξη και είμαι βέβαιος ότι με το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης μου με την άρτια και επιτυχή υλοποίησή μιας ακόμα εμβληματικής Δράσης του Υπουργείου μας που και αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα της βιομηχανίας.».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός από την πλευρά του, τόνισε: 

«Οι προκλήσεις για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, είναι πολύ μεγάλες, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης. Η ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία, τα μικρά και μεγάλα εργοστάσια της χώρας, αποτέλεσαν για δεκαετίες τον παραγωγικό κορμό της ανάπτυξης. Με τη δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Πολιτεία δίνει κίνητρα για τον πραγματικό παραγωγικό εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κάθε ελληνικής μεταποιητικής επιχείρησης. Τώρα είναι η ώρα η παραγωγή μας να περάσει σε έναν πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό που θα της δώσει εφόδια ανάπτυξης και ευημερίας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ιδιαιτέρως τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη όχι μόνο για την καλή συνεργασία αλλά και για την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα σε στρατηγικό επίπεδο όσο και στα προγράμματα, έργα και δράσεις που οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και γενικά την επιχειρηματικότητα σε ένα καλύτερο μέλλον. Μαζί με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και το ΟΕΕ δεσμευόμαστε να προωθήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη δράση “Έξυπνη Μεταποίηση” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προ όφελος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής μεταποίησης».

Comments are closed