Έργα ανάπλασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε έξι δήμους της Θεσσαλονίκης

Έργα ανάπλασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε έξι δήμους της Θεσσαλονίκης αναμένεται να υλοποιηθούν σε έξι δήμους της Θεσσαλονίκης, μέσω του προγράμματος της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται αναβαθμίσεις «πυρήνων» πρασίνου, πράσινων διαδρομών, πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων, ενώ για την υλοποίησή τους έχει εξασφαλιστεί η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης στο ποσό που απαιτείται για την ένταξη όλων των προτάσεων.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε στις 16 Απριλίου την αξιολόγηση της κατηγορίας κριτηρίων σκοπιμότητας πράξης των υποψήφιων προτάσεων και την υποβολή της στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του.

Οι προτάσεις προέρχονται από έξι δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και συγκεκριμένα τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Αναλυτικά, αφορούν στην ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής μπροστά από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο με στόχο την εξασφάλιση της προσβασιμότητας, την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, τη μείωση των επιπέδων θορύβου και τη σημαντική αύξηση του πρασίνου.

Στον Δήμο Παύλου Μελά, η πρόταση αφορά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της οδού Ε. Τραπεζούντος σε πράσινο άξονα περιπάτου και στη διασύνδεση σημείων ενδιαφέροντος του Δήμου. Για τον Δήμο Καλαμαριάς προτείνεται η κατασκευή αισθητηριακού πάρκου και η βιοκλιματική αναβάθμιση του δικτύου των οδών Κηφισιάς και Βότση καθώς και η διαμόρφωση χώρου πρασίνου μεταξύ των οδών Αναγνωστοπούλου, Αταλάντης και Αιγυπτιάδη.

Για τον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου προτείνεται ο ανασχεδιασμός και πρασινισμός του Πάρκου Σμύρνης, μεταξύ των οδών Παγκάλου, Σιατίστης, Παπαφλέσσα και Παπαναστασίου και η διαμόρφωση του χώρου και του Πάρκου Ελπίδος, με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής και άθλησης, σε μια περιοχή που εμφανίζει σημάδια γήρανσης, παρακμής και εγκατάλειψης.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης, οι σχετικές προτάσεις αφορούν τον πρασινισμό νησίδας της οδού Μοναστηρίου και τον ανασχεδιασμό του πάρκου Βοσπόρου στη Δημοτική Κοινότητα Μενεμένης.

Το συνολικό ύψος των προτάσεων είναι 37.400.000 ευρώ.

 

Comments are closed