Έργα και προβλήματα της Χαλκιδικής εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της “Α” ΤΕΕ/ΤΚΜ στον Πολύγυρο

Στο πλαίσιο της 8ης τακτικής συνεδρίασης της “Α” ΤΕΕ/ΤΚΜ, στον Πολύγυρο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, του  Προεδρείου της Αντιπροσωπείας και του Προέδρου και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής με δημάρχους και εκπροσώπους ΟΤΑ του νομού. Παρόντες στη συνάντηση ήταν από το Προεδρείο της «Α» ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Πρόεδρος κ.Ι.Τσιωνάς από  την ΔΕ ο Πρόεδρος κ. Π.Μπίλλιας και τα μέλη κα Ε.Χηράκη, κ. Ε.Μπελιμπασάκης, κ. Δ. Μήτρου και από την ΝΕ ο Πρόεδρος κ. Α.Χλιούμης, ο ΓΓ κ. Η.Καρανάσιος και τα μέλη κ. Ο.Γραμμένος και κα Μ.Ζέππου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Γεώργιο Ζουμπά έγινε αναφορά στα λιμάνια του Δήμου, στους τρεις βασικούς οδικούς άξονες πρόσβασης στη Β.Χαλκιδική, στα φίλτρα που χρειάζονται και τοποθετούνται στις περιοχές κοντά στις μεταλλευτικές δραστηριότητες, διότι, όπως είπε, έχει εντοπιστεί σίδηρος, μαγγάνιο, αρσενικό και ραδόνιο, καθώς και στις εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών που χρειάζονται επεμβάσεις (αντικατάσταση- επισκευή). Αναφέρθηκε ακόμα πως η κατασκευή των ΧΥΤΑ είναι σε εξέλιξη, ενώ στις ΥΔΟΜ υπάρχει υποστελέχωση.

Ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Βορδός,  μίλησε για την υποστελέχωση των υπηρεσιών και επισήμανε την αναγκαιότητα να επιλέγονται τοπικοί μελετητές για μικρά έργα και να υπάρχει ευελιξία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο  Δήμαρχος Κασσάνδρας κ. Βασίλειος Κυρίτσης (ΠΜ) αναφέρθηκε ότι στο δήμο του υπάρχουν προβλήματα που συνδέονται με την εξυπηρέτηση εποχιακού πληθυσμού πολλαπλάσιου του επισήμως καταγεγραμμένου, τονίζοντας την ανάγκη, η κατανομή των πόρων να γίνεται όχι μόνο βάση της απογραφής πληθυσμού, αλλά με περισσότερα κριτήρια.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα ακόλουθα θέματα:

  • Ο προαστιακός σιδηρόδρομος Αεροδρομίου «Μακεδονία» -Μουδανιών
  • Η λειψυδρία ως ποσοτικό και ποιοτικό πρόβλημα. Ειδική αναφορά έγινε στο φράγμα Χαβρία, που προοριζόταν να εξυπηρετεί σύμφωνα με παλιά μελέτη 70% ύδρευση και 30% άρδευση. Υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να γίνει επικαιροποίηση και να προχωρήσουν παρεμβάσεις με διαδικασίες ΣΔΙΤ.
  • Η υποστελέχωση υπηρεσιών και η δυνατότητα προσλήψεων με προτεραιότητα στην εντοπιότητα
  • Η απασχόληση μηχανικών στην καθαριότητα.
  • Το ΠΔ 78 για χρήσεις γης, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για εγκαταστάσεις επεξεργασίας αδρανών και ελαιοτριβείων.

Στην συνεδρίαση, κατά την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της ΔΕ  του ΤΕΕ/ΤΚΜ,  μεταξύ άλλων,  δόθηκε βάρος σε θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών, σε ενημέρωση για τις e-αδειες και για το θέμα των εκπροσώπων του ΤΕΕ στις επιτροπές ενώ εγκρίθηκε ομόφωνα ο συμπληρωματικός κατάλογος εισηγητών του ΠΣ.

Comments are closed