Έρευνα anti-dumping για την “πλημμυρίδα” κινεζικών ράβδων χάλυβα στην ΕΕ

Πηγή: flickr, Kheng Cheng Toh

Πηγή: flickr, Kheng Cheng Toh

Έρευνα anti-dumping για τις εισαγωγές χαλύβδινων ράβδων οπλισμού (steel rebar) από την Κίνα ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά έχει πλημμυρίσει από φθηνά προϊόντα, τα οποία -σύμφωνα με τους Ευρωπαίους παραγωγούς- διατίθενται σε “μη λογικές τιμές”. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάλυβα (EUROFER) ήταν αυτή που έδωσε την αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα της Κομισιόν, όταν προειδοποίησε ότι “η κατάσταση δεν είναι πλέον διατηρήσιμη”.
Ιδιαίτερα πλήττει το φαινόμενο την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου: “την τελευταία τριετία οι εισαγωγές αυξήθηκαν από το μηδέν σε σχεδόν το 50% του συνολικού όγκου χάλυβα που χρησιμοποιείται στις κατασκευές στο Ηνωμένο Βασίλειο […] Πραγματικά ελπίζω η έρευνα να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Βρετανοί παραγωγοί ράβδων οπλισμού από χάλυβα θα μπορέσουν ξανά να λειτουργήσουν σε μια παγκόσμια αγορά ελεύθερη και με δίκαιες τιμές” δήλωσε ο διευθυντής της UK STEEL, Gareth Stace.
Μάλιστα, η UK STEEL, που εκπροσωπεί όλες τις χαλυβουργίες του Ηνωμένου Βασιλείου και μεγάλο αριθμό μεταποιητών χάλυβα, δημιούργησε τον προηγούμενο χρόνο έναν Καταστατικό Χάρτη (charter) για τον Βρετανικό Χάλυβα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη βρετανική παραγωγή κόντρα στην κινεζική επέλαση.
Ήδη, πολλές τοπικές αρχές υπέγραψαν τον Χάρτη, συναινώντας στη χρήση μόνο πιστοποιημένων βρετανικών ράβδων οπλισμού BES 6001. Η πρωτοβουλία αυτή έχει και την επίσημη στήριξη των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Ουαλίας.

Πώς στηρίζει η Κίνα τις χαλυβουργίες της
Σύμφωνα με τη EUROFER, η κινεζική κυβέρνηση μείωσε πρόσφατα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, προκειμένου να υποστηρίξει τις κινεζικές χαλυβουργίες, καθώς η εγχώρια αγορά της Κίνας είναι κορεσμένη και σε ύφεση και έπρεπε να βρεθούν εξαγωγικές διέξοδοι για την επιβίωση των βιομηχανιών της. Πολλές από τις τελευταίες βρέθηκαν  στα όρια της χρεοκοπίας όταν η μείωση της ζήτησης χάλυβα στην Κίνα έφερε στην επιφάνεια μεγάλα πλεονάσματα στην παραγωγή της χώρας, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της κρατικής οικονομικής βοήθειας και τα οποία  ο ΟΑΣΑ υπολόγισε σε περίπου 400 εκατομμύρια τόνους.
Αντίστοιχα προϊόντα καταφθάνουν στην ευρωπαϊκή αγορά και από την Ταϊβάν. Τα εν λόγω προϊόντα ψυχρής έλασης προέλευσης έχουν κατακλύσει την αγορά, με τιμές 20% χαμηλότερες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προϊόντων.  Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου χαλυβουργίας, η παγκόσμια παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα ψυχρής έλασης ανήλθε το 2013 σε 20,5 εκατ. τόνους, εκ των οποίων οι 11,5 εκατ. τόνοι παρήχθησαν στην Κίνα.
Η Βρετανία δεν είναι βέβαια η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται. Εξίσου καταστροφική είναι η κατάσταση και για τις βελγικές χαλυβουργίες. Σύμφωνα με τα συνδικάτα του Βελγίου, σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα προστασίας του κλάδου, περίπου 5.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν μόνο στο Βέλγιο. Η έρευνα anti-dumping της Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου.

Διαβάστε ΕΔΩ την απόφαση της Κομισιόν

Πηγές άρθρου:
http://www.platts.com/
http://www.constructionenquirer.com/

Comments are closed