Έτοιμο το 2024 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, Renzo Piano παρουσίασε τα σχέδια τριών νοσοκομείων που θα κατασκευαστούν ως το 2025 (Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης, και νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης)  από κοινού με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο.

Η κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της Βόρειας Ελλάδος.

Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου νοσοκομείου που πρόκειται να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2024, θα γίνει στην δημοτική ενότητα Φιλύρου, γεγονός που καθιστά τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη πρωταγωνιστή και αποδέκτη μιας εμβληματικής δωρεάς συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα οικοδομηθεί στο Φίλυρο με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) σε έκταση 40 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Λοιμωδών. Το κτίριο που θα φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο θα είναι καλαίσθητο και εναρμονισμένο με τη φύση, ακολουθώντας σύγχρονα πρότυπα λειτουργίας.

Θα είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο υπερσύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα, που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού, και το 50% των δωματίων θα είναι μονόκλινα ενώ τα υπόλοιπα θα είναι δίκλινα.

Επίσης, σε έκταση 300 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας, απέναντι από το κτίριο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, προβλέπεται η δημιουργία συμπληρωματικών χώρων που θα περιλαμβάνουν υγειονομικό πάρκο, χώρο πάρκινγκ καθώς και δομή φιλοξενίας των οικογενειών και των συνοδών των νοσηλευομένων παιδιών.

Το Νοσοκομείο θα παραδοθεί έτοιμο με όλο τον εξοπλισμό και το προσωπικό και θα μεταφερθούν σε αυτό όλες οι παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης εκτός από τις νεογνολογικές κλινικές του Παπαγεωργίου και του Ιπποκράτειου (νοσοκομεία τα οποία έχουν γυναικολογικές κλινικές) όπως επίσης και την παιδοχειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει, θα καλύπτουν τις ανάγκες, όχι μόνο της Ελλάδας και της Μακεδονίας, αλλά θα απευθύνονται και στο εξωτερικό.

Θα γίνει ένας πόλος έλξης μικρών ασθενών και από άλλα κράτη, θα υπάρχουν τμήματα παιδοκαρδιοχειρουργικά, παιδονευροχειρουργικά υψηλής τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο του 2018, το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε καταθέσει πρόταση προς τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, με την οποία πρότεινε για την χωροθέτηση του παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το γεωτεμάχιο με το υπ αριθμ. 191043105006 ΚΑΕΚ σύμφωνα με το κτηματογραφικό υπόβαθρο της Δ.Ε. Πυλαίας έκτασης 162 στρ. περίπου. Το συγκεκριμένο ακίνητο εντοπίζεται στο παραλιακό τμήμα της Δ.Ε. Πυλαίας επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής. Η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε προκύψει  λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει η προβλεπόμενη τοποθεσία για την χωροθέτηση της νέας υποδομής. (Δείτε την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΔΩ).

Εκτός από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, η νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει τα παρακάτω έργα:

Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα
Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Την προμήθεια νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ
Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
Η χρηματοδότηση όλων των παραπάνω έργων πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και είναι μία σειρά έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα €400 εκατομμύρια.

Comments are closed