Έφυγε από τη ζωή ο Μισέλ Δημόπουλος, πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έφυγε από τη ζωή ο επί σειρά ετών διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μισέλ Δημόπουλος.  

Επί των ημερών του το Φεστιβάλ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχαν συνεργαστεί επανειλημμένα για τη  συνδιοργάνωση εμβληματικών εκδηλώσεων όπως της Εβδομάδας Κινηματογράφου με θέμα: «Κινηματογράφος και Περιβάλλον” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προβολής της HELECO 99 που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη,  στις 12-18/02/1999,  καθώς και των εκδηλώσεων «MEGACITIES: Από την πραγματική στη Φανταστική Πόλη» και «Στα Φώτα των Λιμανιών»  ((16-23.03.2001),  οι οποίες περιλαμβάναν και κινηματογραφικές προβολές.  

Ο Μισέλ Δημόπουλος είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Γαλλία και ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου στην Αυγή και στο περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος, τη δεκαετία του ’70.

Ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1992-2004), το οποίο κατόρθωσε, έχοντας στο πλευρό του τον Δημήτρη Εϊπίδη, να κάνει διεθνές με σημαντικές αξιώσεις. Συνεργάστηκε ακόμη με ελληνικούς και ξένους κινηματογραφικούς φορείς, στο πλαίσιο της διοργάνωσης αφιερωμάτων σε δημιουργούς της 7ης Τέχνης.

Επιμελήθηκε τις επιλογές ταινιών στην ΕΡΤ ως υπεύθυνος ξένου προγράμματος (από το 1982 μέχρι και το 1991), αναζητώντας πάντα ένα διαφορετικό σινεμά του δημιουργού από όλον τον κόσμο, με το καλλιεργημένο βλέμμα του κριτικού και του επίμονου σινεφίλ, βαθύ γνώστη της κινηματογραφικής τέχνης. Επιμελήθηκε επίσης αφιερώματα για το ελληνικό σινεμά στο εξωτερικό, και υπήρξε ιδρυτικό μέλος των βραβείων LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Comments are closed