Έως τα τέλη του 2023 ο πρώτος διαγωνισμός για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους αναμένεται να διεξαχθεί ο πρώτος διαγωνισμός, ώστε να «κλειδώσει» η λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, που πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του 2025. Αυτό ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στο workshop “Energy Storage and Grid Management for Maximum RES Use” που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της υλοποίησης έργων αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 900 MW.

Σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, 341 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνδεδεμένα στο δίκτυο, με τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης κατά τη φάση κατασκευής του έργου, ενώ θα έπεται ετήσια στήριξη κατά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του.  Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα «κλειδώνουν» μέσω διαγωνισμών, στους οποίους θα προκρίνονται οι επενδυτές που θα υποβάλλουν τις χαμηλότερες προσφορές για την ενέργεια που θα προσφέρουν. Η χρηματοδότηση αποτιμάται σε 380.000 ευρώ/MW (μεγαβάτ).

Κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν, εν μέρει, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, η ετήσια στήριξη για κάθε έργο θα αξιολογείται και θα γίνεται προσαρμογή μέσω ενός μηχανισμού clawback εάν οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας παράγουν πλεονάζοντα έσοδα από την αγορά.

Ξεχωριστά θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, δυναμικότητας 680 μεγαβάτ (MW), το οποίο θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης 250 εκατομμυρίων ευρώ και ετήσιας στήριξης – χρηματοδοτούμενη από εισφορά που επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας – προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.

Έως τον Ιούλιο του 2022, η ΡΑΕ είχε αδειοδοτήσει 337 άδειες συνολικής ισχύος 23,5 GW που αφορούν μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και υβριδικά έργα, δηλαδή συστήματα ΑΠΕ  (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με αποθήκευση ενέργειας. Οι περισσότερες άδειες αφορούσαν   αυτόνομα συστήματα μπαταριών και εκδόθηκαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιουλίου 2022. Η Αρχή, όπως επεσήμανε ο κ. Δαγούμας,  υποστηρίζει σθεναρά και εφαρμόζει την άρση των ρυθμιστικών φραγμών για τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Comments are closed