Αίτημα του δήμου Θέρμης να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την ισχυρή νεροποντή της 17ης Ιουνίου, υποβάλλει ο δήμος Θέρμης.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον δήμαρχο κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σπύρος Γαντάς, Αυτεπιστασίας κ. Βασίλης Μουστάκας και ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Καρακύριος.

Από τις αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές οι οποίες έγιναν το Σάββατο, την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα, προέκυψε ότι η περιοχή η οποία επλήγη περισσότερο από την ισχυρή νεροποντή είναι αυτή του Φράγματος Θέρμης. Οι ζημίες εντοπίζονται σε τρία τεχνικά και σε περιοχές κατά μήκος του ρέματος το οποίο κατεβάζει μεγάλο όγκο νερού από την περιοχή του Χορτιάτη. Ειδικότερα, έχει καταστραφεί πλήρως ένα γεφυράκι ενώ άλλα δύο έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες. Καταστράφηκε επίσης ο υπερχειλιστής του Φράγματος με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν τις γύρω περιοχές, προκαλώντας ζημίες σε δρόμους και ιρλανδικές διαβάσεις.

Την Κυριακή ο δήμος Θέρμης απέστειλε στην αρμόδια διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την πρώτη έκθεση αποτίμησης των ζημιών και τη Δευτέρα απεστάλη και η δεύτερη, περισσότερο λεπτομερής έκθεση αποτίμησης, μετά και τη νέα αυτοψία που έγινε στις πληγείσες περιοχές. Πρώτο μέλημα του δήμου ήταν να γίνει καθαρισμός των περιοχών κατά μήκος του ρέματος, από τα φερτά υλικά τα οποία μετέφερε το ορμητικό νερό. Παράλληλα ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Προς το σκοπό αυτό ο δήμος ζήτησε από τη διεύθυνση πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη χορήγηση ειδικών μηχανημάτων, απαραίτητων γι’ αυτές τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης.

Στο αίτημα για κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται και τα Βασιλικά όπου επίσης σημειώθηκαν καταστροφές σε ρέματα, αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις εισροής υδάτων σε κατοικίες και αγροικίες.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «από τις πρώτες κιόλας ώρες που ξέσπασε η ισχυρή νεροποντή τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Ιουνίου τα συνεργεία του δήμου βρέθηκαν σε όλα τα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα. Με τη βοήθεια των υπαλλήλων του δήμου, της ΔΕΥΑΘ, των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, καθώς και της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής έγιναν παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από τα ορμητικά νερά σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι και διαβάσεις που κρίθηκαν επικίνδυνες. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό που να αφορά κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, και σε μία περίπτωση που υπήρξε εγκλωβισμός ενός αυτοκινήτου σε μία ιρλανδική διάβαση στην περιοχή του Φράγματος, παρενέβησαν αμέσως οι αντιδήμαρχοι που ήταν εκεί και οι εθελοντές πολιτικής προστασίας του δήμου και απεγκλώβισαν την οδηγό, ενώ ρυμούλκησαν και το αυτοκίνητο».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «επειδή η έκταση των ζημιών είναι μεγάλη καταθέτουμε αίτημα για να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ώστε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αποκατάστασης, αλλά και για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι οι οποίοι εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους του δήμου αλλά και τους εθελοντές που μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς και την ΕΜΑΚ, την Πυροσβεστική και τους ιδιώτες που επίσης συνεισέφεραν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Comments are closed