Επιστολή του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την απαλλαγή από ΦΠΑ των έργων κατασκευής νέων δομών φιλοξενίας

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή,  Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη Παναγιώτη και τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο ζητεί την απαλλαγή ΦΠΑ από τα έργα κατασκευής νέων δομών φιλοξενίας.

Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η ανάγκη δημιουργίας των δομών φιλοξενίας υπαγορεύεται από δύο προκλήσεις: την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που προϋπήρχε της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας λόγω της εμφάνισης του Covid-19.

“Η εμφάνιση της πανδημίας έκανε πολύ περισσότερο εμφατική την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων – μεταναστών”, υπογραμμίζεται. “Λόγω των αυξημένων αυτών υποχρεώσεων για την άμεση κατασκευή των δομών φιλοξενίας, οι οποίες κατασκευές υπάγονται στις διατάξεις της ΠΟΛ.1180/2016 περί απαλλαγής από τον ΦΠΑ στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εντοπίζουμε τα εξής ζητήματα τα οποία σας ζητάμε να αντιμετωπίσετε:

1. Δημιουργία μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις κατά την κατασκευή των εγκαταστάσεων, λόγω της αδυναμίας συμψηφισμού του ΦΠΑ των εισροών εφ’ όσον δεν υπάρχουν εκροές υπαγόμενες στον ΦΠΑ. Αυτό λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των έργων, απαιτεί αυξημένα κεφάλαια κίνησης για τις επιχειρήσεις σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, λόγω και της κρίσης του Covid-19. Οι αιτήσεις επιστροφών ολοκληρώνονται συνήθως μετά την παράδοση των έργων και απαιτούν σοβαρό χρόνο απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού.

2. Αύξηση του φόρτου εργασίας στις αρμόδιες, για την επιστροφή του ΦΠΑ, Δ.Ο.Υ. για τον έλεγχο και την διεκπεραίωση των αιτήσεων επιστροφών».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή ΕΔΩ

Comments are closed