Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν σε εκδήλωση για το μέλλον του real estate

Οι Ισραηλινοί είναι οι κύριοι επενδυτές ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Για να καταγραφεί μια πράξη αγοραπωλησίας ακινήτου στο Κτηματολόγιο χρειάζεται μέχρι και 10 μήνες, ενώ τα βραχυχρόνια μισθωμένα διαμερίσματα, εξαιτίας της πανδημίας, πλέον, έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση με υψηλότερα όμως ενοίκια από ότι στο παρελθόν.

Αυτά είναι τρία από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ειδικών του κλάδου ακινήτων, που συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα στην υβριδική Στρογγυλή Τράπεζα, για τις «Προοπτικές και τα εμπόδια στις υποδομές και το real estate στην Ελλάδα», την οποία διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ελλάδας και Ν.Α. Ευρώπης του Ελληνοσερβικού, Εμπορικού, Τουριστικού, Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Β. Ελλάδας, με τη συμμετοχή και του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργου Τσακούμη.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην συζήτηση οι συμμετέχοντες δήλωσαν συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς θεωρούν ότι γίνονται σημαντικά βήματα στις υποδομές και τα μεγάλα έργα, στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και στην προσέλκυση επενδυτών στον τομέα των ακινήτων.

«Αυτή τη στιγμή οι μόνοι που επενδύουν στη Θεσσαλονίκη είναι οι Ισραηλινοί με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς. Έχουν ως κύριο στόχο το γρήγορο κέρδος, με τις τιμές που επιλέγουν να αγοράσουν να μην ξεπερνούν τα 1000 ευρώ το τμ. Σταδιακά βλέπουμε ότι κάποιοι από αυτούς, έχουν τη διάθεση να επενδύσουν και σε πιο ακριβά ακίνητα. Το σημαντικότερο στοιχείο της επιλογής τους, είναι το φιλικό και ασφαλές περιβάλλον της πόλης μας» ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης και Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Ελλάδος & Ν.Α. Ευρώπης, κ. Κώστας Γεωργάκος και πρόσθεσε «ότι οι τιμές στις μισθώσεις αυξήθηκαν περίπου 20%, επαναφέροντας το ερώτημα «ενοίκιο ή αγορά: Μόλις ομαλοποιηθεί»,σημείωσε, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα θεωρώ πως οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στο ενοίκιο και θα επιλέξουν την αγορά».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: “Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ένα παλιό θέμα συζήτησης και αίτημα των μηχανικών, κυρίως εκείνων που ασχολούνται με χωροταξία και πολεοδομία και από αυτή την οπτική γωνία έχει λογική. Από την άλλη οπτική γωνία όμως, των ανθρώπων που χάνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Θεμιτό είναι, η Πολιτεία να αναζητήσει μέσες λύσεις, ειδικά όταν φαίνεται πως πλήττεται κυρίως η εκτός σχεδίου μικρή ιδιοκτησία.”

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η αγορά ακινήτων γενικότερα και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, θα επηρεαστεί θετικά από τα έργα (σιδηροδρομικά, οδικά, αντιπλημμυρικά, αναπλάσεων δημόσιου χώρου) και τα μεγάλα αναπτυξιακά projects, όπως αυτό του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, αρκεί φυσικά αυτά να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, κτηματομεσίτης κ. Λευτέρης Ποταμιάνος επισήμανε πως «τα βασικά προβλήματα έμειναν ίδια στην κτηματαγορά. Δεν υπάρχει μεταβίβαση με ένα κλικ, ούτε με δυο ούτε με τέσσερα, αποτελεί τον Γολγοθά ενός ιδιοκτήτη, διότι πρέπει να συγκεντρώσει πολλά έγγραφα και αυτό διαρκεί 3-6 μήνες. Ο κόσμος δεινοπαθεί, πολλές δουλειές χαλάνε από τις χρονοβόρες διαδικασίες στους δήμους στις πολεοδομίες και τα κτηματολόγια σπάνε τα νεύρα των πολιτών». Παρά τις δυσκολίες, «υπάρχει ζήτηση στην Αθήνα και γενικότερα στην Αττική, καθώς κινείται με το εγχώριο ενδιαφέρον αλλά και από το εξωτερικό. Δεν υπάρχουν οι Κινέζοι πλέον, υπάρχουν οι Ισραηλινοί και θέλουν να επενδύσουν διότι θεωρούν ότι θα ανέβουν και άλλο οι τιμές».

«Η ψηφιοποιήση των ακινήτων θα είναι λυτρωτική, δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί, υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας, υπάρχουν όμως και μελανά σημεία», είπε ο Πρόεδρος Ιδιοκτήτων Ακινήτων Ν. Θεσσαλονίκης, δικηγόρος, κ. Κώστας Χαϊδούτης και εξήγησε ότι καθυστερεί πολύ η διαδικασία για να καταχωρηθούν στο κτηματολόγιο πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων. «Ξεπερνάει την ελάχιστη αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας πολίτης, καθώς στριμώχνεται για μια καταχώρηση στο Κτηματολόγιο που διαρκεί ακόμα και δέκα μήνες» είπε.

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Βασίλης Γεωργιάδης τόνισε πως «κάθε επενδυτής είναι καλοδεχούμενος. Οι Ισραηλινοί θέλουν να επενδύσουν διότι προβλέπουν πως θα μεγιστοποιήσουν το κέρδος. Θεωρώ,πρόσθεσε ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος μπορεί να προσελκύσει μόνιμους τουρίστες και αυτό έχει την αξία του».

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Σταύρος Τραυλός σημείωσε ότι «η γραφειοκρατία έχει μειωθεί, όχι όμως στο επίπεδο που θέλουμε. Η ανομία και τα αυθαίρετα επίσης έχουν μειωθεί ειδικά στο νησί της Κεφαλονιάς. Γάλλοι, Βέλγοι και Βρετανοί μας επιλέγουν όπως είναι γνωστό και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες, εργαζόμενους που δεν θα έρχονται για μια εβδομάδα αλλά θα αγοράζουν σπίτι για να μένουν και θα εργάζονται όλο το καλοκαίρι από την περιοχή μας και θα το νοικιάζουν το υπόλοιπο διάστημα. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τον ποιοτικό τουρίστα και τον ποιοτικό κάτοικο που θα θέλει να μείνει στη χώρα».

Ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Φώτης Μουζάκης, υπογράμμισε πως «όταν μεγαλώνει ο όγκος της οικονομίας μιας χώρας, μεγαλώνουν και τα αντίστοιχα μεγέθη της ακίνητης περιουσίας. Υπάρχει μια αδιάρρηκτη σχέση ανάμεσα στης αξία των ακινήτων και την αξία της οικονομίας, η οποία αποκαθίσταται σε μια ισορροπία.[…]Πριν το 2019 παρουσιάστηκε μια ανάκαμψη, μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας που μας έκοψε τα φτερά. Μέσα στην πανδημία όμως η οικονομία στην Ελλάδα είδαμε φέτος να ανακάμπτει, κάτι εντυπωσιακό που έγινε αντιληπτό διεθνώς και αν δει κάποιος την αγορά ακινήτων, είχε πιο υγιή εξέλιξη, συνέχισε να βελτιώνεται καλύτερα από την οικονομία, δείχνοντας ότι οι επενδυτές προτρέχουν και βλέπουν ότι αυτή η αγορά έχει μέλλον».

Comments are closed