Αλγόριθμος προβλέπει την ανάπτυξη των πόλεων

Πηγή φωτογραφίας: https://professor-falken.com

Ερευνητές από το Universidade da Coruña στην Ισπανία κατάφεραν, εμπνευσμένοι από βιολογικά οικοσυστήματα, να γράψουν έναν αλγόριθμο ικανό να προβλέψει το μοτίβο ανάπτυξης των πόλεων.

Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί ιστορικά και οικονομικά δεδομένα από μια αστική περιοχή για να προβλέψει ποιο θα είναι η μελλοντική της εξέλιξη. Εκτιμά τόσο τον αριθμό των πολυώροφων κτιρίων που θα κατασκευαστούν όσο και τον τόπο όπου είναι πιθανό να βρίσκονται.

Η ανάπτυξη της πόλης αντικατοπτρίζει τα πρότυπα της εξέλιξης

Οι ερευνητές του έργου έλαβαν έμπνευση από φυσικά βιολογικά συστήματα. Βασίστηκαν στη θεωρία, ότι οι αλγόριθμοι που βασίζονται στην εξέλιξη μπορούν να προσαρμοστούν και σε αστικά περιβάλλοντα.

“Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ο εξελικτικός υπολογισμός φαίνεται να είναι σε θέση να βρει μοτίβα ανάπτυξης που δεν είναι προφανή σε σύνθετα αστικά συστήματα”, δήλωσε ο αρχιτέκτονας Ιβάν Πάζος, ηγέτης της ερευνητικής ομάδας του Universidade da Coruña.

“Εξυπηρετεί τη λειτουργία της πρόβλεψης πιθανών σεναρίων για την εξέλιξη των πόλεων”.

Ο αλγόριθμος είναι παρόμοιος με αυτούς που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Πάζος περιγράφει τον εξελικτικό υπολογισμό ως τη διέλευση των βασικών κανόνων της γενετικής και της λογικής φυσικής επιλογής του Δαρβίνου. Χρησιμοποιείται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.

Η χρήση αλγορίθμων υπολογιστών στο σχεδιασμό είναι σαν “γλυπτική με νέο υλικό”…

“Σε αυτόν τον τύπο υπολογιστών, πολλές πιθανές λύσεις σε ένα πρόβλημα συνδυάζονται τυχαία και ένα σύστημα επιλέγει το καλύτερο αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Pazos. “Αυτή η λειτουργία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά έως ότου οι αλγόριθμοι λάβουν τα πιο ακριβή αποτελέσματα.”

Το Τόκιο χρησιμοποιήθηκε ως δοκιμαστική περίπτωση

Ο Πάζος και η ομάδα του χρησιμοποίησαν το ιαπωνικό τμήμα του Μινάτο στο Τόκιο ως δοκιμαστική περίπτωση για τον αλγόριθμό τους, το οποίο το πήρε λόγω της ήδη υψηλής κάθετης ανάπτυξής του.

Σχεδίαζαν την εξέλιξη ανάμεσα στο 2016 και το 2017 και συνέκριναν τα αποτελέσματα με τις συνεχείς εξελίξεις στην περιοχή για να δουν πόσο κοντά ήταν στην πραγματικότητα. Οι Παξοί περιγράφουν τις προβλέψεις του αλγορίθμου ως “πολύ ακριβείς”.

Στη συνέχεια, η ομάδα θα αξιολογήσει την επιτυχία του αλγορίθμου στην πρόβλεψη της κάθετης ανάπτυξης της πόλης το 2018 και το 2019.

“Φαίνεται, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, ότι θα είναι το 80% σωστό”, δήλωσε ο Παζός. Υποστηρίζει ότι ο αλγόριθμος θα μπορούσε να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε πόλη με μεγάλο αριθμό ουρανοξυστών.

Comments are closed