Αναγκαίο ένα κανονιστικό πλαίσιο ελέγχου κτιριακών εγκαταστάσεων και τεχνικών έργων

Στο ζήτημα του ελλιπούς ελέγχου κτιριακών εγκαταστάσεων του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα καθώς και τεχνικών έργων –ειδικά εκείνων των προηγουμένων δεκαετιών- επανήλθε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού μαθητών σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της δε, επισημαίνει τα εξής:

«Πριν λίγες μέρες  ο τραυματισμός μαθητών από τον ανεμιστήρα που έπεσε από την οροφή σε αίθουσα του 5ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, άνοιξε την συζήτηση για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων.

Είναι απολύτως λογικό και φυσικό  να προκαλεί αναταραχή και ανησυχία το γεγονός, άλλωστε αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι την  ασφάλεια της καθημερινότητάς μας  αφορά η παλαιότητα και η έλλειψη συντήρησης πολλών κτιρίων που φιλοξενούν μαζικές δραστηριότητες,  πολλών υποδομών που εξυπηρετούν  εκατοντάδες και χιλιάδες πολίτες.

Οπότε καθίσταται απολύτως απαραίτητο ένα κανονιστικό πλαίσιο ελέγχων  κτιριακών εγκαταστάσεων και τεχνικών έργων. Η θέσπισή του οφείλει να γίνει κεντρικά και να αναφέρεται στην Επικράτεια. Μέχρι τότε –και επειδή η Κεντρική εξουσία μπορεί να ολιγωρήσει-  η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να καλύψει το κενό στο πεδίο της αρμοδιότητάς της, εντάσσοντας έναν κανονισμό ελέγχων στο οργανωτικό σύστημα των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ  έχει υποδείξει και για τα σχολικά κτίρια  ότι οι ΣΔΙΤ μπορούν να είναι ένα μέσον για την συντήρηση και την βελτίωση των εγκαταστάσεων από κάθε άποψη, αντισεισμικής συμπεριφοράς, εξοικονόμηση ενέργειας και γενικώς περιβαλλοντικού αποτυπώματος, λειτουργική, αισθητική.

Γιατί αφορούν σημαντικό μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μας και εξ απαλών ονύχων γαλουχείται ο μελλοντικός πολίτης να απαιτεί  όχι μόνο ασφάλεια αλλά και ποιότητα για την ζωή  του.»

Comments are closed