Διεθνής έκθεση – πόρισμα για τον σεισμό της Σάμου

Αναρτήθηκε διεθνής έκθεση – πόρισμα του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής που καταρτίστηκε σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Τουρκικές Ενώσεις Αντισεισμικής Μηχανικής.

Για την έκθεση εργάστηκαν περισσότεροι από 130 επιστήμονες από την Ελλάδα, την Τουρκία, το Η.Β και τις ΗΠΑ και οι συντάκτες της, ευελπιστούν ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο σημείο αναφοράς, τόσο για τα χαρακτηριστικά του σεισμού όσο και για τις επιπτώσεις του στο δομικό απόθεμα της Σάμου αλλά και της περιοχής της Σμύρνης.

Η περίληψη της έκθεσης σε ανεπίσημη μετάφραση, που φιλοξενείται και στο ενημερωτικό portal του ΤΕΕ, έχει ως εξής:

«Στις 30 Οκτωβρίου 2020 σημειώθηκε σεισμός 7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου. Η βλαβερή ρήξη προκάλεσε ξαφνική πτώση του πυθμένα, που προκάλεσε τσουνάμι που επηρέασε κυρίως το κοντινό νησί της Σάμου, καθώς και μια σειρά από πόλεις της Ανατολίας κατά μήκος της ακτής του Seferihisar, με μέγιστο μήκος απορροής και πλημμύρας περίπου 3,8m και 2500m με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες σε ιδιοκτησίες.

Το κύριο σεισμικό γεγονός καταγράφηκε από περισσότερα από 200 επιταχυνσιόμετρα από τούρκικα και ελληνικά εθνικά δίκτυα για αποστάσεις ρήξης έως 600km. Τα συνολικά επίπεδα ανακίνησης του εδάφους και η διακύμανσή τους με την απόσταση, συνάδουν με την προσδοκία από τα περιφερειακά μοντέλα παγκόσμιας κίνησης εδάφους. Η ένταση της ανατάραξης του εδάφους ήταν κοντά στα επίπεδα σχεδίασης στη Σάμο, αλλά πολύ κάτω από τα επίπεδα σχεδίασης για τις συνθήκες βράχου αναφοράς στις παράκτιες περιοχές της Ανατολίας λόγω μεγάλων αποστάσεων από τον τόπο προέλευσης.

Όπου οι συνθήκες χώρου ήταν ευνοϊκές (βράχια ή ρηχά άκαμπτα εδάφη) αυτές οι κινήσεις εδάφους δεν έβλαψαν τις κατασκευές. Ωστόσο, οι έντονες επιτόπιες αντιδράσεις ενίσχυσαν τοπικά τις κινήσεις του εδάφους σε συχνότητες κοντά στα 0.7-1,6 Hz σε ολόκληρη την περιοχή του κόλπου της Σμύρνης τόσο για σκληρές όσο και για μαλακές περιοχές. Αυτή η ενίσχυση ήταν ιδιαίτερα έντονη σε μαλακά εδάφη στην περιοχή Bayrakli, η οποία οδήγησε σε σημαντική δομική ζημία. Ο σεισμός προκάλεσε μεμονωμένα περιστατικά πτώσης βράχων και κατολισθήσεων κυρίως στο βόρειο τμήμα της Σάμου.

Τεκμηριώνουμε αυτές τις αστοχίες εδάφους, καθώς και πολλά ιστορικά περιπτώσεων «μη εδαφικής αποτυχίας» στην Ανατολία. Υγροποίηση παρατηρήθηκε σε διάφορα μέρη της Σάμου, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών.»

Δείτε την έκθεση – πόρισμα ΕΔΩ

Δείτε την περίληψη στο αγγλικό κείμενο ΕΔΩ.

Comments are closed