Αντιπλημμυρικά έργα σε Αξιό, Χαλκιδική και Πέλλα

πηγή εικόνας: greenagenda.gr

Κυκλοφοριακές και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα στον κεντρικό δρόμο της Νικήτης, προκειμένου να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες και να διεξάγεται με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων, με ελεγχόμενη αποστράγγιση των πλημμυρικών νερών κατά μήκος της επαρχιακής οδού, η οποία διέρχεται από τον οικισμό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Δήμου Σιθωνίας για την υλοποίηση του έργου.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων σε διασταυρώσεις της κεντρικής οδού με αντίστοιχες κάθετες οδούς του οικισμού, η δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης εκατέρωθεν της κεντρικής οδού, η κατασκευή πεζοδρομίων, η διαμόρφωση χώρων πρασίνου, η τοποθέτηση φωτιστικών καθώς και η κατασκευή δύο μεταλλικών πεζογεφυρών για την ασφαλή μετάβαση των πεζών από το βόρειο προς το νότιο τμήμα του οικισμού και πάνω από την κεντρική οδό.

Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού (κατασκευή φρεατίων, δικτύου αποστράγγισης ομβρίων υδάτων κλπ).

Στο μεταξύ, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις θα γίνουν στα ρέματα της Αλμωπίας Πέλλας. Τα έργα, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων του ποταμού Ασπροποτάμου, αλλά και τον καθαρισμό από φερτά υλικά, φυτική ύλη και μπάζα σε όλο το μήκος των υδατορεμάτων της περιοχής Αλμωπίας. Παράλληλα θα γίνει συντήρηση αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, οχετών, προβολών, αναβαθμών, υδροληψιών, επενδεδυμένων οχθών τοπικά και καθ’ όλο το μήκος των υδατορεμάτων της περιοχής Αλμωπίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, τέλος, ενέκρινε τον τρόπο δημοπράτησης για την επιλογή αναδόχου του έργου «ετήσιες παρεμβάσεις για τη διατήρηση της διοχετευτικότητας και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων του ποταμού Αξιού και των υδατορεμάτων που συμβάλλουν σε αυτό». Σκοπός του έργου είναι η διατήρηση των υδραυλικών χαρακτηριστικών του ποταμού. Προβλέπεται να γίνουν, μεταξύ άλλων, εργασίες αποκατάστασης των κατεστραμμένων προβόλων κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Αξιού ποταμού, έργα προστασίας της όχθης, εργασίες καθαρισμού της κοίτης και αποκατάστασης της λειτουργίας του υπερχειλιστή στο φράγμα της Έλλης. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι εργασίες αυτές κρίνονται απαραίτητες, λόγω των καταστροφών που έχουν σημειωθεί στα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα που οφείλονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα, στην εμφάνιση μεγάλων πλημμυρικών παροχών τα προηγούμενα χρόνια και στην έλλειψη εργασιών συντήρησης.

Comments are closed