Επίσκεψη στο ΤΕΕ/ΤΚΜ πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΕΡΓΟΣΕ, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Διονέλη, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο κ. Πάρι Μπίλλια, τα μέλη της ΔΕ και στελέχη του Τμήματος, για την πορεία των μελετών και των διαδικασιών, που αφορούν στα έργα του Προαστιακού Σιδηρόδρομου και της σύνδεσης του Λιμένος Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, η μελέτη του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης, είναι έτοιμη προς δημοπράτηση εντός των επόμενων εβδομάδων με τις προκαταρκτικές μελέτες να προβλέπουν δύο φάσεις εκτέλεσης το έργου. Η Α΄ φάση περιλαμβάνει εργασίες στο υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ η Β΄ φάση περιλαμβάνει τις εργασίες επέκτασης του δικτύο, σε νέες χαράξεις. Μια χάραξη συνοδεύεται από μελέτη, ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα μελέτη χάραξης και χωροθετήσεων.
Όσον αφορά στη σύνδεση του Λιμένος Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο τελευταίο στάδιο κατασκευής βρίσκονται τα έργα κατασκευής ανισοπέδου κόμβου στην Μενεμένη και της δημιουργίας νέας ηλεκτροκινούμενης σιδηροδρομικής γραμμής «Πολύκαστρο-Ειδομένη».
Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης:
Εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Μελετών κ. Κατερίνα Σπυροπούλου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών Σιδηροδρομικών έργων κ. Μιχάλης Αναστασάκης, η κ. Κατερίνα Βεργοπούλου Πολιτικός Μηχανικός του Τμήματος Μελετών και από Θεσσαλονίκη ο Προϊστάμενος του 4ου τμήματος της Διεύθυνσης Έργων κ. Θανάσης Κουτσούλας.
Εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ, τα μελη της ΔΕ κ. Μανώλης Μπελιμπασάκης, κ. Χρήστος Βλαχοκώστας και κ. Όλια Λαζαρίδου, στελέχη του τμήματος, ο πρόεδρος και μέλη της ΜΕ Υποδομών και μέλη της ΜΕ Χωροταξίας.
Ο πρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλιας, μετά το πέρας της ενημέρωσης, σημείωσε:
«Ένα ακόμα συγκοινωνιακό έργο με μακρά ιστορία αναμονής… στην αφετηρία, αυτό το δυτικού προαστιακού της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε καμπή κρίσιμη για την έναρξη υλοποίησης, με αποφασιστικό παράγοντα ξανά την Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο, όσον αφορά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου. Μαζί με την πολυσυζητημένη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένος, για την οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύτηκε να «τρέξει» τις διαδικασίες που της αναλογούν, πρόκειται για ένα πλέγμα έργων που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της ΟΛΘ Α.Ε. και τη δημιουργία κέντρου logistics που επίσης εκκρεμεί, μπορούν να εκτοξεύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη, δεν αντέχει άλλο την αναμονή στον προθάλαμο της ανάπτυξης που δικαιούται…»