Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής για την παύση εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλει, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, 304 πολίτες ζητώντας να “παγώσουν” οι εργασίες.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα, χωρίς να γίνει γνωστό το σκεπτικό της απόφασης. Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας η συζήτηση ενώπιον της Προέδρου Υπηρεσίας, κατά την οποία οι αιτούντες, δια των συνηγόρων τους, έκαναν λόγο για “προσβολή της προσωπικότητάς τους”, ισχυριζόμενοι ότι θίγεται το “δικαίωμά τους να απολαμβάνουν το μνημείο ακέραιο και αυθεντικό”.

Αντικρούοντας τους παραπάνω ισχυρισμούς, οι νομικοί εκπρόσωποι της “Αττικό Μετρό” και της αναδόχου εταιρείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισαν ως “νόμω αβάσιμο” το παραπάνω αίτημα και τόνισαν την παντελή έλλειψη κινδύνου του δικαιώματος που επικαλούνται οι 304 πολίτες. Υποστηρίχθηκε δε, ότι εάν γίνει δεκτή η προσωρινή διαταγή και “παγώσουν” οι εργασίες τίθενται σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση του έργου εν συνόλω.

Πρόσθετη παρέμβαση για την απόρριψη του αιτήματος άσκησαν το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

“Σε πείσμα ολίγων, το μετρό τρέχει. Η λογική πρυτανεύει και όπως τεκμαίρεται από την δικαστική κρίση στις λίγες σειρές αυτής της απόφασης, η νομιμότητα κυριαρχεί.”. Με αυτόν τον τρόπο τοποθετήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Νίκος Ταχιάος, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ταχιάος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “Η πόλη θα απολαύσει και ένα σύγχρονο μετρό που θα σηματοδοτεί το μέλλον της και θα της επιτρέψει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και μια σειρά από αρχαιολογικούς χώρους που θα ανανεώσουν την σχέση της με το παρελθόν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, στον Πρόεδρο της ΠΕΔ/ΚΜ Ιγνάτιο Καϊτετζίδη και τους υπόλοιπους δημάρχους – συνεργάτες του, στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Παντελή Φιλιππίδη, στον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργο Τσακούμη που παρεμβαίνοντας στη δίκη, μετέφεραν στη δικαστική αίθουσα την ομοθυμία της Θεσσαλονίκης στον στόχο “και Μετρό και Αρχαία”.

Comments are closed