Άλλη μια άστοχη απόπειρα “εκτροχιασμού” του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ

Άλλη μια άστοχη -ως προς τα κίνητρά της και εκτός απροόπτου ως προς το αποτέλεσμά της- απόπειρα εκτροχιασμού του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ, σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, καθώς με ιδιωτική πρωτοβουλία ομάδας αρχιτεκτόνων της Θεσσαλονίκης, επιδιώκεται ο χαρακτηρισμός ως “διατηρητέων”, κτιρίων της ΔΕΘ θέμα για το οποίο έχει ήδη αποφανθεί αρνητικά από το 2021 το ΥΠΠΟ.

Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), με σχετική Αιτιολογική Έκθεση πρότεινε – κατόπιν αιτήματος που κατέθεσαν αρχιτέκτονες – μέλη Κίνησης Πολιτών τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των περιπτέρων 1, 2, καθώς και του κτιρίου Διοίκησης της ΔΕΘ.

Το θέμα μπήκε στην ατζέντα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Αν το ΚΣΝΜ δεχθεί την εισήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, η οποία φέρεται να προτείνει τη διατήρηση τριών περιπτέρων, τότε το Σχέδιο της Ανάπλασης της ΔΕΘ… εκτροχιάζεται!

Σε μια εποχή που η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από επιτάχυνση των μεγάλων αναπτυξιακών εγχειρημάτων και όχι μια επανάληψη παλινωδιών και αντιπαραθέσεων τύπου “σταθμού Βενιζέλου” που ως μόνο αποτέλεσμα είχε την καθυστέρηση του έργου του Μετρό για μια πενταετία, η εν λόγω απόπειρα αναμένεται να πέσει στο κενό. Κι αυτό διότι, με απόφαση του ΥΠΠΟΑ στις 27/9/21(Α.Π. 458636) είχε ήδη αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός των περιπτέρων 1,2,6,7,8 και του κτηρίου Διοίκησης της ΔΕΘ, τα οποία «ανάγονται στην περίοδο των τελευταίων εκατό ετών, διότι έχουν αλλοιωθεί πλήρως τα αρχιτεκτονικά, μορφολογικά και τυπολογικά τους στοιχεία σε βαθμό που έχουν αλλοιώσει την αρχιτεκτονική τους αξία και έχει χαθεί σημαντικό μέρος της αυθεντικότητάς τους και έτσι δεν συγκεντρώνουν τις αυξημένες προϋποθέσεις που ορίζονται με τις διατάξεις του νόμου 3028/2002. Επίσης, έχουν χάσει το πολεοδομικό τους ενδιαφέρον λόγω της εκτεταμένης αλλοίωσης του περιβάλλοντα χώρου τους».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9/7/2021, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ  για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, ενώ ήδη κρίθηκε η καλύτερη μελέτη στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Σχέδιο Ανάπλασης.

Η απόφαση του ΚΣΝΜ για «πάγωμα» ή μη της ανάπλασης της ΔΕΘ, αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Comments are closed