Αρνητική γνωμοδότηση από τη Μητροπολιτική Επιτροπή για τη μονάδα θερμικής επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων στη Σίνδο

Αρνητική γνωμοδότηση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου έδωσε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου.

Τη σχετική εισήγηση έκανε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου, η οποία επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί η μονάδα προβλέπεται η εγκατάσταση μιας τέτοιου είδους δραστηριότητας από το ρυμοτομικό σχέδιο της ΒΙΠΕ Σίνδου του 2017. Ωστόσο, όπως είπε, «οι προβλεπόμενες χρήσεις γης του ρυμοτομικού σχεδίου της ΒΙΠΕ Σίνδου δεν ισχύουν πλέον (από 29/06-2019) διότι δεν έγινε η προσαρμογή της μελέτης αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου στη ΒΙΠΕ Σίνδου ως προς τις χρήσεις γης με τις διατάξεις του ΠΔ 59/2018 εντός ενός έτους από τη δημοσίευση του Π.Δ».

Αυτό, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, σημαίνει ότι στο μεταβατικό αυτό διάστημα ισχύουν οι προϊσχύουσες χρήσεις γης του Προεδρικού Διατάγματος του 1987 που, λόγω παλαιότητας, δεν προβλέπει χρήσεις γης για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων. Εφόσον δεν υπάρχει εν ισχύ ρυμοτομικό σχέδιο στη ΒΙΠΕ Σίνδου, η κ. Πατουλίδου εισηγήθηκε αρνητικά για την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας στη Σίνδο και πρότεινε η Μητροπολιτική Επιτροπή να τοποθετείται αρνητικά σε κάθε περίπτωση που εξετάζει γνωμοδοτικά για τη ΒΙΠΕ Σίνδου, έως ότου εγκριθεί το νέο ρυμοτομικό σχέδιο.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι «τα νοσοκομειακά απόβλητα δεν μπορούν να καταλήγουν οπουδήποτε». Aνέφερε ότι «βάσει του Εθνικού Σχεδιασμού πρέπει να γίνουν τρεις μονάδες για τα νοσοκομειακά απόβλητα στα Λιόσια, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη» και σχολίασε ότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν, αρκεί οι εταιρίες να τηρούν τη νομοθεσία και οι σχετικές μελέτες να πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές. Επανέλαβε, τέλος, ότι προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει ρυμοτομικό σχέδιο σε ισχύ.

Αρνητικές στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας ήταν και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Comments are closed