Στις αρχές του νέου χρόνου αναμένεται να παραδοθούν οι εγκαταστάσεις και να ξεκινήσει η λειτουργία της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια, ενώ σε περίπου ένα εξάμηνο θα έχει ολοκληρωθεί και το μητρώο των εθελοντών πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιτελών της Πολιτικής Προστασίας.
Σε αυτές τις δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, αναφέρθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, σε μήνυμα που απευθύνει προς όλους τους εθελοντές, οι οποίοι συνδράμουν ουσιαστικά την Πολιτική Προστασία στο έργο της, περιγράφοντας ταυτόχρονα με δραματικούς τόνους τις προβλέψεις των επιστημών για το κλίμα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων, για την αντιμετώπιση αυτών που έρχονται.
«Ο εθελοντισμός αποτελεί για εμάς στο νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα και μια από τις βασικές προτεραιότητές μας. Να γνωρίζετε, λοιπόν, ότι το νέο υπουργείο θα είναι δίπλα σας σε κάθε σας προσπάθεια. Να είστε απολύτως σίγουροι για αυτό! Πιστεύουμε σε εσάς. Ο εθελοντισμός είναι αξία ζωής», τονίζει στο μήνυμα του ο κ. Στυλιανίδης, ενώ αναφερόμενος στην κλιματική κρίση επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα: Συμβαίνει τώρα. Ειδικά στην Ελλάδα τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν υπερβεί κάθε πρόβλεψη, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα παραδείγματα “Αθηνά” και “Μπάλλος”, καθώς και ο παρατεταμένος καύσωνας και πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ακραία φαινόμενα παρατηρούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γη, αλλά η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και οι προβλέψεις των επιστημόνων για τη γειτονιά μας, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές».
“Σήμερα, ο ρόλος των εθελοντών κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαίος. Είναι κομβικής σημασίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα” αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης και εξηγεί πως κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με την σωστή και πλήρη εκπαίδευση, αλλά και με την εμπειρία των εθελοντών, που πρέπει να συστηματοποιηθεί.
Αυτό, όπως σημειώνει, θα γίνει μέσα από την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Μητρώο Εθελοντών.
Η αξιοποίηση των εθελοντών στο έπακρο, όμως, εκτιμάται ότι θα γίνει πράξη με το Μητρώο των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας: “Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε ανά πάσα στιγμή, άμεσα διαθέσιμο, ένα μητρώο άρτια οργανωμένο”, αναφέρει στο μήνυμα του ο κ. Στυλιανίδης και συμπληρώνει: “Το μητρώο θα αποτυπώνει με ακρίβεια τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε δήμο. Μέσω αυτού θα γνωρίζουμε τις εκπαιδεύσεις που έχει λάβει κάθε εθελοντής, τον τομέα δραστηριοποίησης του, αλλά και τον εξοπλισμό που διαθέτει, ώστε να μπορούμε να συμβάλουμε κι εμείς συμπληρώνοντας τον εξοπλισμό σας, εφόσον χρειάζεται. Αυτό θα μας βοηθήσει, όχι μόνο οργανωτικά, αλλά κυρίως επιχειρησιακά. Θα μπορούμε να προγραμματίζουμε με περισσότερη ακρίβεια τη στιγμή της κρίσης, να επικαιροποιούμε τον σχεδιασμό και τις δράσεις μας, ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες, να θέτουμε υλοποιήσιμους στόχους. Αξιοποιώντας τη μεγάλη σας εμπειρία και γνώση, είμαστε σίγουροι ότι θα αναβαθμίσουμε την αποτελεσματικότητα των δράσεων και των λοιπών φορέων Πολιτικής Προστασίας, όπως του Πυροσβεστικού Σώματος. Γιατί η καλύτερη συνεργασία οικοδομεί καλύτερα αποτελέσματα”.