Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της Αθήνας

Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας προκήρυξαν η “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η έκφραση ιδεών για την ανάπλαση-ανάδειξη του Κέντρου της Αθήνας, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου – Πειραιώς – Ερμού. Η ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού Κέντρου έχει ως ζητούμενο τη δημιουργία ισότιμης σχέσης των περιοχών που το απαρτίζουν και τη διάρθρωση των λειτουργιών του, ώστε να το μετατρέψουν σε τόπο προορισμού, σε περιοχή κατοικίας, σε χώρο εργασίας, παραδοσιακού ή σύγχρονου εμπορίου, παραδοσιακής βιοτεχνίας, πολιτισμού και αναψυχής και ταυτόχρονα να αναδείξουν τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του κέντρου.

Κύριος στόχος της ανάπλασης είναι ο σχεδιασμός επεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στην διασύνδεση του Κέντρου με την ευρύτερη περιοχή.

Ο διαγωνισμός θα εκπονηθεί σε δύο κλίμακες: πολεοδομίας και αστικού σχεδιασμού-αρχιτεκτονικής:

Α. Το Ιστορικό Κέντρο ως συμπαγής και διακριτή χωρική ενότητα και διασύνδεσή του με τις γύρω περιοχές.

Τύποι παρεμβάσεων: Ιεραρχήσεις και ζώνες χρήσεων, δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες, αστικό πράσινο και πράσινες διαδρομές, βιώσιμη κινητικότητα, ποδηλατόδρομοι, νέες χαράξεις Τραμ, στάσεις λεωφορείων κ.α.

Διάγραμμα απαιτούμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (ροές κίνησης πεζών, ποδηλάτων, αυτοκινήτων, Μέσων Μαζικής Μεταφοράς) για την διασύνδεση του κέντρου με την ευρύτερη περιοχή και την άνετη κίνηση μεταξύ των χωρικών τμημάτων που το απαρτίζουν.

Β. Οι κρίσιμες ενότητες εντός του Ιστορικού Κέντρου

Τρεις επιλεγμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο αστικού σχεδιασμού και εξοπλισμού/επίπλωσης δημόσιων χώρων με αναλυτική παρουσίαση των ιδεών με αρχιτεκτονικά στοιχεία, στοιχεία διαφοροποιήσεων υλικών, υφών, φυτεύσεων, λεπτομέρειες. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να παρουσιάσουν τρεις παρεμβάσεις επιλέγοντας από τις αναφερόμενες παρακάτω ενότητες / παράθυρα, οι οποίες συνδυάζουν στοιχεία του αστικού χώρου (πλατείες, δρόμοι, πεζόδρομοι, κενά οικόπεδα, νεκρά κτίρια, στοές κ.α.). Ο σχεδιασμός οφείλει να έχει περιβαλλοντική διάσταση και να ικανοποιεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, με έργα κατά το δυνατόν χαμηλού κόστους και υψηλού κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους

Οι ενότητες/παράθυρα του Ιστορικού Κέντρου στα οποία καλούνται οι διαγωνιζόμενοι να προτείνουν παρεμβάσεις είναι οι εξής:

  1. Κεραμεικός-Τεχνόπολη-Ιερά Οδός
  2. Πειραιώς – Κουμουνδούρου – Ψυρρή
  3. Γεράνι – Πλατεία Θεάτρου- Αθηνάς
  4. Κοραή – Κλαυθμώνος – Καρύτση – Άγιοι Θεόδωροι
  5. Ερμού – Μητροπόλεως – Φιλελλήνων – Σύνταγμα
  6. Δημαρχείο – Αθηνάς
  7. Πλατεία Ομόνοιας
  8. Αγίου Κωνσταντίνου – Εθνικό Θέατρο
  9. Αθηνάς-Ερμού-Μοναστηράκι

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό και οδηγίες για την εγγραφή και τη συμμετοχή σας, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Comments are closed