Αυθαίρετα: Ανακοινώθηκε η παράταση για τις δηλώσεις και την ολοκλήρωση υπαγωγών

Παράταση των προθεσμιών που λήγουν στις αρχές Νοεμβρίου 2019 για την υποβολή δηλώσεων αυθαιρέτων του νόμου 4495/17 και αντίστοιχα για την ολοκλήρωση υπαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα των δηλώσεων του νόμου 4178/13 ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό το μεσημέρι της Τρίτης 29 Οκτωβρίου 2019 στο ΥΠΕΝ.

Η παράταση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων θα γίνει ώστε να μην υπάρξει κενό, για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού νόμου, καθώς θα συνδυαστεί με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, η οποία είναι ήδη θεσμοθετημένη και θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2020 είπε ο υπουργός ΠΕΝ. Ο κ Χατζηδάκης δεν προσδιόρισε την ακριβή διάρκεια της παράτασης. Σε συνδυασμό ωστόσο με την αναφορά του ότι η παράταση θα γίνει μέχρι την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων στα μέσα του 2020 έδωσε το μήνυμα ότι θα είναι έξι μηνών, όπως έχει ζητήσει το ΤΕΕ ή και μεγαλύτερης διάρκειας.

Παράλληλα ο ΥΠΕΝ αναφερόμενος σε μικρές πολεοδομικές παραβάσεις ανακοίνωσε ότι η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων θα μείνει ανοιχτή με κατεύθυνση την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ναι μεν οι ιδιοκτήτες θα μπορούν αν εντάσσονται στις διαδικασίες τακτοποιήσεις όποτε θέλουν αλλά τους καλούμε να το κάνουν εγκαίρως , διότι όσο πιο αργά θα γίνεται η τακτοποίηση του αυθαιρέτου ενδεχομένως να προκύπτουν επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες» . Επίσης ο υπουργός υπογράμμισε ότι «κόκκινη γραμμή» για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων παραμένει το 2011 και δεν θα τακτοποιούνται σε καμία περίπτωση μεταγενέστερες πολεοδομικές παραβάσεις.

Για την ενεργοποιήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ο ΥΠΕΝ είπε ότι θα ενεργοποιηθεί σε συνεργασία τόσο με τους μηχανικούς και το ΤΕΕ όσο και με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ακινήτων και την ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζοντας ότι θα επιδιωχθεί να μην υπάρχουν οικονομικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες. Για το σκοπό αυτό θα γίνουν συναντήσεις του ΥΠΕΝ με το ΤΕΕ και την ΠΟΜΪΔΑ σε αναζήτηση «κοινού τόπου» για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων.

Comments are closed