Περισσότερο οικονομικό αντικείμενο στο Διαδίκτυο, περισσότεροι επιτήδειοι και περισσότερες απάτες. Ο λογικός αυτός συλλογισμός επιβεβαιώνεται ολοένα και περισσότερο από τη στατιστική, καθώς όσο αναπτύσσονται οι συναλλαγές on-line, τόσο αυξάνονται τα κρούσματα κλοπών με ηλεκτρονικές απάτες. Και το χειρότερο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό οργανισμών παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (33%) δεν προσφέρει στους πελάτες του ασφαλή κανάλια για όλες τις on-line πληρωμές. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα των Kaspersky Lab και B2B International σε περισσότερα από 5.500 στελέχη εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων 131 εκπροσώπων τραπεζών και υπηρεσιών πληρωμών από 26 χώρες.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, πάνω από έξι στους δέκα συμμετέχοντες (ποσοστό 62%) έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους πελάτες τους. Την ίδια στιγμή όμως, οι μισοί (50%) πιστεύουν ότι οι ηλεκτρονικές οικονομικές απάτες αυξάνονται. Κι αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι παρότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται, μόλις το 53% έχει υλοποιήσει σύστημα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Επιπλέον, μόλις το 50% έχει υλοποιήσει μια εξειδικευμένη λύση για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής απάτης σε πραγματικό χρόνο, παρ ότι το 22% θεωρεί ότι αυτή είναι η πιο αποτελεσματική μορφή προστασίας.
Το υψηλό κόστος που απαιτείται για την προληπτική αποτροπή κρουσμάτων ηλεκτρονικής απάτης δείχνει να αποτελεί τον σημαντικότερο αποτρεπτικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις, ώς προς τη θωράκισή τους από τις κυβερνοεπιθέσεις. Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν οι μισές (48%) αποδέχονται πως απλώς μετριάζουν τον κίνδυνο με τις παρεμβάσεις που δρομολογούν. Επιπλέον, τρεις στις δέκα υποστηρίζουν ότι …τους βγαίνει φθηνότερα ν’ αντιμετωπίσουν τα περιστατικά οικονομικής απάτης, όταν αυτά προκύψουν, σε σχέση με το κόστος που θα απαιτείτο για να τις αποτρέψουν.
Ως προς την αύξηση των ηλεκτρονικών απατών, ενδεικτικό είναι ότι η έρευνα αποκάλυψε 22,9 εκατ. επιθέσεις χρηματοοικονομικών κακόβουλων προγραμμάτων εναντίον 2,7 εκατ. πελατών παγκοσμίως για το 2014…
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις ηλεκτρονικές απάτες και τους κινδύνους, περάστε μια “βόλτα” από ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)