Βραβείο Pritzker στον Αράτα Ισοζάκι

Στον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι, θα απονεμηθεί το βραβείο Pritzker 2019, γνωστό και ως το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής».

Είναι ο όγδοος Ιάπωνας που λαμβάνει την τιμητική αυτή διάκριση από τη θέσπιση του βραβείου το 1979 και θεωρείται ένας από τους πρώτους αρχιτέκτονες της χώρας αυτής που στράφηκε προς τη Δύση, κυρίως μέσω πολλών επιμορφωτικών ταξιδιών.

Θεωρείται ένας οραματιστής του κλάδου του, με χαρακτηριστικό των έργων του την τολμηρή φουτουριστική προσέγγιση και τις καινοτόμες, ανατρεπτικές φόρμες.Μάλιστα, η αισθητική του εμποτίστηκε και στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πτέρυγα Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης  φέρει  την υπογραφή του.

Ο 87χρονος από την ‘Οιτα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, δημιούργησε κτίρια πολύ διαφορετικών λειτουργιών, από το τεράστιο κλειστό στάδιο Palau Sant Jordi για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, έως το Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης (MOCA) του Λος ‘Αντζελες (1986) και το Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο στο Κατάρ (2011).

Ο αρχιτέκτονας υλοποίησε έργα του σε τέσσερις ηπείρους, από αθλητικά κέντρα έως κτίρια γραφείων και μουσεία και είναι γνωστό ότι ουδέποτε προσπάθησε να διεκδικήσει ένα αναγνωρίσιμο στιλ, επιδιώκοντας να εντάξει την αρχιτεκτονική του στους τόπους όπου υλοποιούσε τα έργα του.

Η απονομή του βραβείου Pritzker 2019, στον Αράτα Ισοζάκι θα πραγματοποιηθεί τον έρχόμενο Μάιο κατά τη διάρκεια τελετής στο Παρίσι.

 

Comments are closed