Για 7η χρονιά το Open House στη Θεσσαλονίκη

Επτά χρόνια συμπληρώνει φέτος  στις 24 και 25 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο θεσμός που «εισήχθη» για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2012, με πρωτοβουλία της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ και φέρνει τους Θεσσαλονικείς σε μια διαφορετική επαφή και γνωριμία με δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πόλης και την αρχιτεκτονική τους.

Το φετινό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, εν αναμονή της ανακοίνωσης των κτιρίων που θα ανοίξουν για το κοινό, θα ξεκινήσει από τις 17 Νοεμβρίου με ξεναγήσεις σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας (MADE IN Thessaloniki, 17-18/11), οργανωμένες διαδρομές (OPEN WALK, 17-18/11), προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε ορισμένα κτίρια του προγράμματος και χώρους δημιουργίας οι οποίες απευθύνονται σε οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα (OPEN SCHOOL, 19 & 23/11), ποδηλατικές ξεναγήσεις (OPEN BIKE, 24-25/11), διαγωνισμούς φωτογραφίας (OPEN PHOTO, PHOTO MADE , OPEN HUNT).

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής.

Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Το Open House Thessaloniki ξεκίνησε ως ιδέα από τη Μόνιμη Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), μέλη της οποίας δημιούργησαν τον μη κυβερνητικό – μη κερδοσκοπικό οργανισμό Open House Greece, που έχει ως στόχο την προώθηση της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας μας στο εξωτερικό, μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και του πολιτισμού. Συνδέθηκε δε τότε με τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης, με τις ξεναγήσεις της πρώτης διοργάνωσης να συμπεριλαμβάνουν εμβληματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, κατασκευασμένα από τον 16ο αιώνα μέχρι και τις αρχές του 21ου: κατοικίες, πολιτιστικά κέντρα μνημεία και ξενοδοχεία στην Άνω Πόλη, στο κέντρο και στα προάστια, το νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Γενί τζαμί, το Μέγαρο Μουσικής, κ.α.

Μετά το τέλος της φετινής διοργάνωσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει στο openhousethessaloniki.gr την αγαπημένη του ξενάγηση για το ΟΗT 2018  (OPEN VOTE).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2018 αναρτώνται στην ιστοσελίδα openhousethessaloniki.gr

Comments are closed