Γ. Καραγιάννης στο Economist: Σε πλήρη εξέλιξη το πλέγμα έργων για τη Θεσσαλονίκη

Στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης ανέλυσε τα έργα που υλοποιούνται στην πόλη και τις προοπτικής που ανοίγονται πλέον για τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τα επόμενα χρόνια και τόνισε την ευκαιρία που θα υπάρξει «να μεταρρυθμίσουμε την εθνική, περιφερειακή και τη τοπική οικονομία με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, δίχως τα προβλήματα του παρελθόντος.»

Απαριθμώντας σειρά έργων που υλοποιούνται σήμερα στη Θεσσαλονίκη είπε ότι:

– Παραδόθηκε το ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο αεροδρόμιο Μακεδονία.

– Επανεκκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του Μετρό και το 2023 η πόλη θα έχει σύγχρονο Μετρό.

– Είναι σε εξέλιξη οι τοπογραφικές και γεωλογικές μελέτες για τη νέα επέκταση του Μετρό προς το Αεροδρόμιο και τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Καραγιάννης, τόνισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή, έχει σχεδιάσει, δρομολογήσει, ή και ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων αξίας περισσότερων από 13 δισ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Καραγιάννης, είπε μεταξύ άλλων ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για πρόσληψη ιδιώτη – φορέα λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ για τον σιδηρόδρομο σημείωσε ότι «ανατέθηκαν τα αναγκαία έργα σηματοδότησης που εκκρεμούσαν, ώστε η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνεται, επιτέλους, σε 3, 5 ώρες».

Επίσης τις επόμενες  ημέρες, ξεκινά η πρώτη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για το μεγάλο πακέτο σιδηροδρομικών έργων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ το οποίο, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει το τεράστιο έργο:

– Θεσσαλονίκη – Τοξότες, προϋπολογισμού 1,3 δις,

– τη σύνδεση του 6ου προβλήτα με το σιδηρόδρομο

– και τη δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη

«Ακόμη προχωράμε και την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, ύψους 1 δισ. ευρώ προκειμένου να συνδεθεί και η Θράκη, γρήγορα και αποτελεσματικά με τη γείτονα Βουλγαρία και την υπόλοιπη Ευρώπη, δίνοντας έτσι πρόσθετη αξία στις νέες επενδύσεις που θα γίνουν στο Λιμένα της Αλεξανδρούπολης», σημείωσε.

Το Flyover

Όσον αφορά το μεγάλο έργο της Περιφερειακής, το Flyover, ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ που στο τέλος του έτους θα έχει προσωρινό ανάδοχο και θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.

Επίσης με ΣΔΙΤ, τόνισε ο κ. Καραγιάννης, θα υλοποιηθεί και το οδικό έργο Θεσσαλονίκη – Έδεσσα που θα μπει σύντομα στην α’ φάση του διαγωνισμού, το έργο αναβάθμισης των δικαστικών μεγάρων στη Βόρεια Ελλάδα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική – το πρώτο τέτοιο έργο που θα υλοποιηθεί στη χώρα μέσω ΣΔΙΤ- που εντός του 2022 θα υπάρχει ανάδοχος για να ξεκινήσει τις εργασίες.

Τέλος ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε και μεγάλα αντιπλημμυρικά και οδικά έργα που είναι σε εξέλιξη όπως στην Καλαμαριά. στη Λαχαναγορά και στο Ωραιόκαστρο, τα νέα οδικά έργα όπως το Μουδανιά – Ποτίδαια, το έργο Θέρμη – Γαλάτιστα και το δρόμο για το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο.

Ξεκίνησε η επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων στην Αγ. Σοφίας

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε στο μεταξύ η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Αγ. Σοφίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το μαρμάρινο δάπεδο 150 τ.μ., ένας στυλοβάτης και κίονες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη νότια πρόσβαση του σταθμού, αποσπάστηκαν πριν τέσσερα χρόνια και πλέον αποτελούν το πρώτο μνημειακό σύνολο που επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον.

Οι μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες αποτελούν τμήμα κυκλικής πλατείας, αφού συντηρήθηκαν στο Καλοχώρι μεταφέρθηκαν σε παλέτες στον προαύλιο χώρο του σταθμού. Συνεργεία με τη βοήθεια γερανού μεταφέρουν τμηματικά τον αρχαιολογικό θησαυρό ακριβώς πάνω από το σημείο που βρέθηκε και τον τοποθετούν στην οροφή της καταπακτής.

Οι μαρμάρινες πλάκες των οποίων η χρήση χρονολογείται από τον 3ο έως τον 7ο αι. μ.Χ είχαν αποτυπωθεί πριν αποσπαστούν, συντηρήθηκαν σύμφωνα με τις τεχνικές και την σύνθεση των αρχαίων κονιαμάτων και συναρμολογούνται πάνω σε άμμο. Αργότερα θα ενωθούν από τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το μαρμάρινο δάπεδο θα είναι ορατό και από τους πεζούς.

Comments are closed