Απορίας άξιον θεωρεί ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ως τώρα η θέσπιση της Μητροπολιτικότητας στην Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, δεδομένης της ευρείας συναίνεσης που υπάρχει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, επισημαίνει την ανάγκη να ξεκινήσει σύντομα ο διάλογος για τη… διαδοχή του “Κλεισθένη”, ενώ αναφέρεται στις προθέσεις της Δημοτικής Διοίκησης για το θαλάσσιο μέτωπο της Καλαμαριάς και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα.
Κύριε Δήμαρχε, μετά από χρόνια παρακμής του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, η Διοίκησή σας δείχνει έτοιμη να «σηκώσει» ξανά το θέμα της αξιοποίησης και αναζωογόνησης. Ποια είναι τα κύρια στοιχεία του σχεδιασμού σας και σε ποιο βαθμό αυτός συνδυάζεται ή εμπλέκεται με αντίστοιχες ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ;
Το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς είναι μια αρκετά μεγάλη ακτογραμμή, η οποία ξεκινάει από την περιοχή του Καραμπουρνακίου, συνεχίζει στην Αρετσού και φτάνει μέχρι τη Νέα Κρήνη.
Το τμήμα όμως της Αρετσούς που είναι το ιστορικό κομμάτι της Καλαμαριάς και της πόλης το οποίο αναδεικνύεται σε πόλο έλξης και σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της πόλης, είναι περισσότερο ξεκάθαρο. Η ανάπλαση και η αξιοποίησή του, αποτελεί κορυφαία πρόκληση και υποχρέωση για το δήμο και μεγάλο στοίχημα για την περιοχή και τους δημότες. Κλειδί όμως σε αυτή την αξιοποίηση, αποτελεί η μαρίνα Αρετσούς, που ανήκει από το 2011 στο ΤΑΙΠΕΔ.
Τον περασμένο Μάρτιο εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τον σχεδιασμό και τοστόχο του φορέα για την αξιοποίηση του χώρου . Η Δημοτική Αρχή έθεσε τότε κάποιες αρχικές ενστάσεις . Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου τον Μάϊο οι παρατάξεις συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο διεκδικήσεων και με ενιαία στάση διεκδικούν πλέον από το ΤΑΙΠΕΔ να χαράξει την αξιοποίηση προς την κατεύθυνση που προτείνουν. Τα σημεία στα οποία συνέκλιναν οι παρατάξεις είναι αφενός η αξιοποίηση της μαρίνας ως περιουσιακό στοιχείο που θα αποφέρει όμως και έσοδα στο Δήμο, η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και η προστασία του περιβάλλοντος θαλάσσιου και χερσαίου.
Η ενιαία αξιοποίηση πάντως του παραλιακού μαζί με το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» και το παλατάκι αλλά και με την παραλία της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και πόλο έλξης, θα επαναφέρει την Καλαμαριά στο προσκήνιο και θα σηματοδοτήσει μία νέα περίοδο ανάπτυξης και οικονομικής προόδου για τον τόπο.
Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα πότε θα μπορέσει να εισέλθει σε φάση ουσιαστικής αξιοποίησης για την Καλαμαριά; Και ποιες είναι οι δικές σας φιλοδοξίες;
Σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, στο Καραμπουρνάκι, τη μύτη του ακρωτηρίου του Μικρού Εμβόλου, βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο Κόδρα το οποίο φιλοξένησε, κατά καιρούς, πολλούς και διαφορετικούς πληθυσμούς.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του είχε χαρακτηρίσει το Κόδρα, χώρο πρασίνου και περιπάτου, ιστορικό και αρχαιολογικό τόπο σημείο ιστορικής μνήμης.
Η πρόσφατη παραχώρηση χρήσης των περίπου 204 στρεμμάτων στο Δήμο Καλαμαριάς για 99 χρόνια, αποτελεί ένα πρώτο βήμα μιας μεγάλης προσπάθειας που συντελείται με σκοπό την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της περιοχής.
Σήμερα, ο Δήμος μετά από τις εκτεταμένες παρεμβάσεις και εργασίες καθαρισμού, απομάκρυνσης των καταπατητών, μεταφορά των ζώων, κατέστησε τον χώρο προσπελάσιμο για δημότες και επισκέπτες που θέλουν να περπατήσουν ή να απολαύσουν μια βόλτα με το ποδήλατό τους.
Οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν με περίφραξη των κτιρίων, φύλαξη του χώρου σε 24ωρη βάση και εργασίες φωτισμού, για να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και να καθίσταται σταδιακά, πόλος αναψυχής υπερτοπικής σημασίας. Σε επόμενο χρόνο και αφού λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα ξεκινήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης. Είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια Κ.Μ. ώστε να γίνει η ουσιαστική ανάδειξη αυτού του σπάνιου χώρου σε πάρκο υπερτοπικής σημασίας.
Οι μηχανικοί είναι ειδικοί στο να χτίζουν. Πόσο εύκολα προσαρμόζονται σε έναν ρόλο που απαιτεί και διαχειριστικές ικανότητες μιας απαιτητικής καθημερινότητας σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. η καθαριότητα;
΄Ενας δήμαρχος με την ιδιότητα και τις γνώσεις του μηχανικού διαθέτει ένα τεχνοκρατικό υπόβαθρο και αντίληψη, έχει μάθει να προγραμματίζει τις δράσεις του οι οποίες μπορεί να αφορούν πολλούς και διαφορετικούς τομείς . Επιπλέον, εκτιμώ ότι διαθέτει οργανωτική σκέψη, ένα απαραίτητο εφόδιο στην προσπάθεια για να δίνει λύσεις.
Ασφαλώς, όταν ηγείσαι μιας Διοίκησης και από τη θέση αυτή της ευθύνης προσπαθείς να αξιολογείς τα ζητήματα, να βάζεις προτεραιότητες, να συντονίζεις τις αρμοδιότητες,να δίνεις λύσεις πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών.
Πολύς λόγος, λίγα πράγματα τα τελευταία χρόνια, προς την κατεύθυνση της λεγόμενης μητροπολιτικής λειτουργίας της Θεσσαλονίκης, που δεν προχωρά ενώ όλοι φαίνεται να συμφωνούν… Ποια είναι η δική σας οπτική για το θέμα;
Αν κάποιος παρακολουθήσει διαχρονικά τη διαδημοτική συνεργασία στο πολεοδομικό συγκρότημα, θα διαπιστώσει πολλές διακυμάνσεις στην ποιότητά της. Μπορούμε να εντοπίσουμε καλές και κακές στιγμές. Εκτιμώ όμως, ότι δεν υπάρχει δήμαρχος που δεν θα είναι πρόθυμος να παραχωρήσει ένα ποσοστό «εξουσίας» προκειμένου να επιτευχθεί μια σταθερή και ευέλικτη λειτουργία μητροπολιτικού τύπου, που σε αρκετές περιπτώσεις θα «λύσει» και τα χέρια των δημάρχων.
Θα μπορούσα να επικαλεστώ ως παράδειγμα, κι ας μην ήμουν εγώ δήμαρχος τότε, την ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ έξι δήμων – συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Καλαμαριάς- της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το σχέδιο αναμόρφωσης του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.
Εξάλλου, σήμερα “τρέχουν” ήδη συνεργασίες ανάμεσα στον Δήμο Καλαμαριάς και στους όμορους. Τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, το Δήμο Θέρμης.
Νομίζω ότι είναι τέτοιο το εύρος της συναίνεσης που θα συναντήσει κανείς, βάζοντας το ίδιο ερώτημα στους δημάρχους, που πλέον το άξιον απορίας είναι γιατί δεν έχει προχωρήσει η μητροπολιτικότητα στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα.
Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα, εντός αυτής της διακυβέρνησης, θα δούμε σχετικές πρωτοβουλίες, που θα εκφράζουν και τη γενικότερη πολιτική βούληση και ομοθυμία προς μια Θεσσαλονίκη με μητροπολιτική αυτοδιοίκηση.
Οι πρωτοβουλίες φυσικά, πρέπει να ξεκινήσουν εγκαίρως και να συνοδευτούν από έναν ευρύ διάλογο, προκειμένου να υπάρξει χρόνος διατύπωσης γνώμης από όλους τους ενδιαφερόμενους και να προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Άλλωστε, κοινή ομολογία είναι πως ο Κλεισθένης πρέπει να δώσει τη θέση του σε ένα νέο μοντέλο Αυτοδιοίκησης, σε έναν πιο λειτουργικό “διάδοχο”. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουν οι διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο πιο εποικοδομητικός θα είναι ο διάλογος αυτός, τόσο πιο λειτουργικό και μακρόπνοο θα είναι το αποτέλεσμά του.