Η παρουσίαση του θέματος που διοργανώνουν η ΕΠΕΣ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο πλαίσιο της συνεργασίας τους έχει ως στόχο την ενημέρωση Μηχανικών, Ακαδημαϊκών και Ερευνητών καθώς η γνώση και οι νέες τεχνολογίες στο πεδίο αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της διάβρωσης των οπλισμών στο οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν εξελιχθεί σημαντικά.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ), Δρ Σαλονικιός Θωμάς, η εταιρεία συνδιοργανώνει σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, διάλεξη με θέμα «Παθολογία, Αποτίμηση και Αποκατάσταση Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος λόγω της Διάβρωσης των Οπλισμών». Ομιλητής είναι ο Dr. Structural Engineer κ. Χρήστος Ροδόπουλος. Η παρουσίαση προς τους Έλληνες Μηχανικούς, Ερευνητές και Ακαδημαϊκούς κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση καθώς η γνώση και οι νέες τεχνολογίες στο πεδίο αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της διάβρωσης των οπλισμών στο οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Ειδικότερα παρουσιάζονται τα παρακάτω θέματα:
- Αποκατάσταση στοιχείων σκυροδέματος που εμφανίζουν ενεργό διάβρωση του οπλισμού
- Οδηγός για την εκτίμηση των προβλημάτων, τη μελέτη και τις επεμβάσεις
- Διάβρωση του οπλισμού στο σκυρόδεμα
- Βασικές γνώσεις ηλεκτροχημείας
- Παθολογία σκυροδέματος
- Μηχανισμοί υποβάθμισης της παρεχόμενης προστασίας του τσιμεντοπολτού στην παθητική μεμβράνη του οπλισμού
- Η Χρονοδιάρκεια της Επισκευής (ΧΔΕ)
- Η μεθοδολογία της διαβάθμισης των βλαβών από διάβρωση (Corrosion condition rating)
- Προσδιορισμός του Δείκτη Βλάβης από Διάβρωση (CDI)
- Ο Δείκτης Επιτελεστικότητας της Επισκευής (ΔΕΕ) (Repair Performance Index)
- Συμβατότητα επισκευαστικών υλικών και υποστρώματος
Η διάλεξη θα γίνει διαδικτυακά, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19:00 και ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της διάλεξης βρίσκεται: ΕΔΩ.
Πρόσβαση για την παρακολούθηση της διάλεξης έχουν όλοι οι μηχανικοί, μέσω του παραπάνω συνδέσμου. Η παρουσίαση θα γίνει με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΙΤΣΑΚ. Για σημειώσεις του κ Ροδόπουλου σχετικά με τη διάλεξη δείτε ΕΔΩ
Ο Dr Ροδόπουλος από το 1996 διδάσκει κόπωση υλικών, μηχανική των θραύσεων, μηχανική επιφανειών και δομική ακεραιότητα στα Πανεπιστήμια Virginia Tech, Sheffield, Sheffield Hallam, Πατρών και Monash. Έχει δημοσιεύσει 158 άρθρα σε περιοδικά, έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε 82 διεθνή συνέδρια και έχει συγγράψει 4 βιβλία. Από το 2010 είναι ο επιστημονικός εκδότης του περιοδικού International Journal of Structural Integrity. Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο του ESIS για την συνεισφορά του στο αντικείμενο της δομικής ακεραιότητας και αξιοπιστίας των κατασκευών. Από το 2000 συμμετέχει σε ομάδες εργασίας κρατικών οργανισμών (Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς, ΕΕ) για την συγγραφή διαδικασιών και προτύπων επιθεώρησης υποδομών.
Στην Ελλάδα είμαι μέλος της ομάδας εργασίας ΕΛΟΤ ΤΕ/20/ΟΕ3 (2016-) και της ομάδας αναθεώρησης των ΕΛΟΤ ΤΠ (2017-). Έχει συνεργαστεί με πληθώρα κατασκευαστικών εταιριών και μελετητικών γραφείων όπως OVE Arup, Atkins, Saipem, Bechtel, Freyssinet, Harrison Grierson, Άκτωρ, Ασπροφώς, JP Avax, κα. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 1600 μελέτες επεμβάσεων και επιθεωρήσεις.