Διάλεξη του αν.Καθηγητή του Penn State University Δ.Μπόλκα για το επάγγελμα του Τοπογράφου Μηχανικού στις ΗΠΑ

Με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη του Αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Penn State University κ. Δημήτρη Μπόλκα, με θέμα “το επάγγελμα του Τοπογράφου Μηχανικού στις ΗΠΑ: τρέχουσα κατάσταση, προκλήσεις και ευκαιρίες”, το ΤΕΕ/ΤΚΜ “επέστρεψε” στις δια ζώσης εκδηλώσεις στο Αμφιθέατρο του Τμήματος στην οδό Μ.Αλεξάνδρου 49.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γεώργιος Τσακούμης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της επανεκκίνησης των δράσεων που φέρνουν τους μηχανικούς κοντά, εντός του φυσικού χώρου φιλοξενίας ενημερωτικών δράσεων, παράλληλα με την αξιοποίηση των διαδικτυακών δυνατοτήτων επικοινωνίας και διάχυσης πληροφοριών, που αναπτύχθηκαν με αφορμή το μεγάλο διάστημα των περιορισμών λόγω covid, καθώς και οι κ. Παύλος Χατζηλιάδης, Πρόεδρος  ΣΔΑΤΜΒΕ, δρ Χριστόφορος Κωτσάκης, καθηγητής ΑΤΜ ΑΠΘ και δρ. Γιώργος Βέργος, καθηγητής ΑΤΜ ΑΠΘ, ο οποίος συμμετείχε και στο προεδρείο της εκδήλωσης μαζί με την κ. Λιάνα Σταματάκη, Γ.Γ. ΣΔΑΤΜΒΕ.

Ο κ. Μπόλκας, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Τοπογραφία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή κατεύθυνσης σπουδών στις ΗΠΑ όταν οι φοιτητές τοπογραφίας του Penn State έχουν μειωθεί από 50-60 ανά έτος σε 25 τα τελευταία χρόνια, εντούτοις είναι μια περιζήτητη ειδικότητα, ενώ “το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την τοπογραφία στις ΗΠΑ, είναι ότι τρεις από τους πρώτους Προέδρους, οι George Washington, Thomas Jefferson και Abraham Lincoln, ασχολήθηκαν σε κάποια φάση της ζωής τους με την τοπογραφία”.

Μετά από μια αναδρομή στην ιστορία της οργάνωσης και εξέλιξης των σπουδών των Μηχανικών και ιδιαίτερα των Τοπογράφων ο κ. Μπόλκας, παρουσίασε τις δομές επαγγελματικής εκπροσώπησης των τοπογράφων στις ΗΠΑ ενώ εξήγησε πως είναι μάλλον πολύπλοκη η διαδικασία απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του τοπογράφου, που απαιτεί εκτός από το πτυχίο, την πρακτική άσκηση υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη ενεργού Τοπογράφου Μηχανικού και την πιστοποίηση μέσα από διαδικασία νέων εξετάσεων.

“Δυστυχώς στην Αμερική το επάγγελμα του Τοπογράφου Μηχανικού έχει χαμηλό πρεστίζ και συχνά πρέπει να κάνουμε εκστρατεία στους γονείς και στους υποψήφιους φοιτητές για να τους πείσουμε να ακολουθήσουν τον κλάδο, καθώς η μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, έχει οδηγήσει στο φαινόμενο να ασκείται το επάγγελμα από ανθρώπους που δεν έχουν καν πτυχίο, γεγονός που μειώνει ενδεχομένως τις οικονομικές απολαβές, αν και ο πτυχιούχος τοπογράφος έχει πάντα προτεραιότητα στις προτιμήσεις των εργοδοτών, αν και όταν εντοπίσουν πτυχιούχους ενδιαφερόμενους.

Επιπλέον, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά, αλλά μικρός αριθμός φοιτητών, δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική η επιλογή παρακολούθησης ενός κοστοβόρου μεταπτυχιακού τίτλου.

Τα παραπάνω καθιστούν τους Έλληνες Τοπογράφους Μηχανικούς και δη τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής του Penn State University.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του κ. Μπόλκα και τη συζήτηση που ακολούθησε με βάση τις ερωτήσεις του κοινού στο βίντεο που ακολουθεί:

Comments are closed