Προθεσμία μέχρι τις 13 Ιουλίου έχουν όσοι επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής στον διεθνή διαγωνισμό Copernicus Masters 2015, στο πλαίσιο του οποίου υποψήφιοι από όλον τον κόσμο θα “διασταυρώσουν τα ξίφη τους” πάνω σε καινοτόμες επιχειρηματικές εφαρμογές και λύσεις, βασισμένες σε δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης της Γης.
Ο διαγωνισμός Copernicus Masters 2015 βραβεύει καινοτόμες λύσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και στην κοινωνία, οι οποίες βασίζονται σε διαστημικές απεικονίσεις. Εκτός από τα χρηματικά έπαθλά του, οι συμμετέχοντες αποκτούν πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα, σε ευκαιρίες χρηματοδότησης start- ups και σε άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Το συνολικό ύψος των βραβείων προσεγγίζει τα 300.000 ευρώ!
Στην Ελλάδα η πρόκληση το διαγωνισμού έχει να κάνει με το έργο Large Demonstrator in Athens, που απευθύνεται σε όσους αναπτύσσουν καινοτομικές εφαρμογές για την οπτικοποίηση διαχρονικών τριδιάστατων χωρικών δεδομένων σε συσκευές κινητής τηλεπικοινωνίας και χρηματοδοτείται από την ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ). Ο νικητής για την ελληνική πρόκληση θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ, υποστηρικτικές υπηρεσίες για την εξέλιξη της ιδέας του, καθώς και πρόσβαση σε δείγματα δορυφορικών δεδομένων από τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένα την ιδέα ή την εφαρμογή του.
Εμπειρογνώμονες από τους τομείς της έρευνας και της βιομηχανίας θα επιλέξουν τους νικητές κάθε πρόκλησης. Ο τελικός νικητής του Διαγωνισμού Copernicus Master 2015 θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ σε μετρητά, επιπλέον του χρηματικού επάθλου της πρόκλησης στην οποία συμμετείχε, καθώς κι ένα πακέτο δορυφορικών δεδομένων αξίας 60.000 ευρώ, το οποίο παρέχεται με την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ.
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που αξιοποιούν τα δορυφορικά δεδομένα μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ασχολούνται με ζητήματα όπως η αποδοτική χρήση των πόρων της αγροκαλλιέργειας, η οικοδομική βιομηχανία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος του Διαγωνισμού Copernicus Masters είναι να διευρυνθεί η χρήση των δορυφορικών δεδομένων για υπηρεσίες και νέα προϊόντα σε πρωτοποριακούς τομείς, όπως τα μεγάλα δεδομένα, το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), η αξιοποίηση των πόρων του πλήθους (crowd sourcing), η οπτικοποίηση δεδομένων και οι εφαρμογές στην κινητή τηλεπικοινωνία.
Πέρυσι, η ομάδα δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) είχε σημειώσει σημαντική εθνική διάκριση στον διαγωνισμό καθώς τιμήθηκε με την απονομή του πρώτου βραβείου καλύτερης λειτουργούσας υπηρεσίας διαστημικής τεχνολογίας για το 2014, γνωστή ως “Best Service Challenge 2014”.
Συμπληρώστε ΕΔΩ την αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό, την οποία μπορείτε να τροποποιείτε και μέχρι τις 13 Ιουλίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης των αιτήσεων
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για τους όρους του διαγωνισμού καθώς και για τα success stories του παρελθόντος
Μάθετε ΕΔΩ για την ελληνική πρόκληση του διαγωνισμού