Διαδικτυακή απονομή βραβείων του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Arxellence 2 για τη δυτική Θεσσαλονίκη

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021 θα λάβει χώρα η διαδικτυακή εκδήλωση για την απονομή των βραβείων του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Arxellence 2 που οργάνωσε η εταιρεία ALUMIL, με αντικείμενο τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου Επιχειρηματικού Κέντρου με κτίρια μικτών χρήσεων.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του ΤΕΕ και του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών, ενώ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Αρχιτεκτόνων (UIA), στο Παρίσι. Το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council) επέβλεπε τη
διαδικασία, για την τήρηση των προδιαγραφών της UNESCO.

Οι αρχιτέκτονες που διακρίθηκαν θα μιλήσουν για τις σχεδιαστικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τις καινοτόμες λύσεις που ανέπτυξαν. Επιπλέον, τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η έκδοση του επίσημου καταλόγου μελετών, με πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τις κατατεθείσες αρχιτεκτονικές προτάσεις. Τέλος, εφόσον η υγειονομική κρίση που βιώνει ο κόσμος υποχωρήσει, στόχος της ALUMIL είναι να διοργάνωθεί το καλοκαίρι του 2021 ένα forum με προσκεκλημένα τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τον διαγωνισμό και θα σχολιάσουν το πνεύμα και τις στοχεύσεις της διοργάνωσης.

Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της ALUMIL, που έλαβε εξαιρετικές κριτικές από την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αφού προηγήθηκαν 1.464 εγγραφές από 90 χώρες και 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις που κατατέθηκαν προς αξιολόγηση. Λόγω της πανδημίας του COVID-19, η αξιολόγηση των συμμετοχών έλαβε χώρα διαδικτυακά. Διεθνής κριτική επιτροπή εξέτασε διεξοδικά όλες τις υποβληθείσες προτάσεις και κατέληξε σε 6 βραβεία, που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο για τη διάκρισή τους, καθώς και σε 4 ισότιμους επαίνους, κλείνοντας έτσι τη δεκάδα των μελετών που έκρινε ότι ανταποκρίθηκαν περισσότερο στα κριτήρια που τέθηκαν από την UIA στο ζητούμενο του διαγωνισμού (για να δείτε τις προτάσεις που διακρίθηκαν κάντε κλικ εδώ).

Η περιοχή μελέτης του «ArXellence 2» ξεκινάει από το εμπορικό κέντρο «ΛΙΜΑΝΙ» και συνεχίζει παράκτια προς τη δυτική είσοδο ακολουθώντας την οδό 26ης Οκτωβρίου. Μέσα σε αυτή την ενιαία έκταση περιλαμβάνεται πλήθος σημαντικών διατηρητέων οικοδομημάτων. Χαρακτηριστικά μπορούν να αναφερθούν το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ, το δημοτικό κτίριο των πρώην Σφαγείων, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, αλλά και γνωστά διατηρητέα κτίρια όπως η Βίλκα και ο Μύλος, που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της οδού.

Τα προτεινόμενα ακίνητα εξυπηρετούνται από σημαντικούς μεταφορικούς άξονες και κόμβους της περιοχής (ΠΑΘΕ, Περιφερειακή Οδός, Δυτική Είσοδος, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, υπεραστικός και προαστιακός σιδηρόδρομος, Λιμάνι), ενώ στο εγγύς μέλλον θα βρίσκεται εν λειτουργία και ο τερματικός σταθμός του Μετρό στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η κομβική αυτή θέση σε συνδυασμό με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και η απόσταση μόλις 1.500 μ.  από την πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλης, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τη διασύνδεση της περιοχής με ολόκληρη την πόλη και υπογραμμίζουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και επανεκκίνησής της με άξονα τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις.

 Το «ArXellence 2», σύμφωνα με την ALUMIL έχει στόχο την επανεκκίνηση της συζήτησης γύρω από τον αστικό επανασχεδιασμό μιας σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου, με κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης, σε συμφωνία με τις προδιαγραφές αντίστοιχων εγχειρημάτων σε προηγμένες πόλεις του εξωτερικού.

Προκειμένου να παρακολουθήσετε την online Τελετή Απονομής των Βραβείων στις 23/2/2021, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόκειται να παρουσιαστούν από τις ομάδες που διακρίθηκαν οι καινοτόμες μελέτες τους, εγγραφείτε στην εκδήλωση κάνοντας κλικ εδώ.

Επιπλέον, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε live streaming μέσω Facebook.

Comments are closed