Η διεύρυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας βρέθηκε στο επίκεντρο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια του οποίου υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της ενέργειας. Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.
Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας και οι ελπιδοφόρες προοπτικές που ανοίγονται, επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Δ’ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου.
Αυτό προκύπτει από την Κοινή Διακήρυξη, που υιοθετήθηκε, και, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δηλώνει τη στρατηγική εταιρική σχέση σε όλα τα επίπεδα (άμυνα, ασφάλεια, πολιτική προστασία, οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, διασυνοριακή συνεργασία, πολιτισμός, εκπαίδευση, αθλητισμός).
Πιο συγκεκριμένα, υπεγράφησαν:
-Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.
-Μνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece – Invest Bulgaria Agency που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για επενδυτές στις δύο χώρες, παροχή πληροφοριών για επενδυτικές ευκαιρίες και αμοιβαία ενημέρωση για έρευνα αγοράς και παροχή στατιστικών στοιχείων.
Επίσης, υιοθετήθηκαν:
-Κοινή Δήλωση για τη συμπλήρωση 140 ετών από τη σύναψη επίσημων διπλωματικών σχέσεων.
– Κοινή Δήλωση για την προώθηση της συνεργασίας στον τουρισμό.
Οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν το στενό συντονισμό και την αλληλοϋποστήριξη που υπάρχει σε πολυμερείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβαν τη στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή.
Ξεκινούν τα έργα της 2ης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας
Την δέσμευση Ελλάδας και Βουλγαρίας να επιταχυνθεί η υλοποίηση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών (γραμμή μεταφοράς ρεύματος υπερυψηλής τάσης 400 kV) μεταξύ Νέας Σάντας και Maritsa East, εξέφρασαν η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτροβα, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα έργα επί βουλγαρικού εδάφους θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες, στις 12 Μαρτίου.
Επιπλέον, στην κοινή διακήρυξη που εγκρίθηκε, Ελλάδα και Βουλγαρία χαιρετίζουν την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος συνεισφέρει στη δημιουργία ενός «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου που διασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την περιοχή.