Αν διαιρέσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στον πλανήτη (7 δισ. άτομα) με το εμβαδόν της γης που καταλαμβάνουν, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η πληθυσμιακή πυκνότητα στη Γη μεταφράζεται στην εξής αναλογία: περίπου 50 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αν ο πληθυσμός αυτός απλωθεί ομοιόμορφα και στα βουνά και τις ερήμους –που συνήθως δεν κατοικούνται- καθένας από εμάς θα βρεθεί σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από τη γειτονιά του.
Με βάση στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών (UN’s Habitat data), που βασίστηκαν σε δεδομένα από τα εθνικά απογραφικά γραφεία, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον πλανήτη είναι η Ντάκα, όπου σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο ζουν …44.500 άνθρωποι (το είπαμε παραπάνω, ο μέσος όρος στον πλανήτη είναι 50 άτομα/τ.χλμ). Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι, με βάση τα ίδια στοιχεία, οι περισσότερες πόλεις στη λίστα των πυκνοκατοικημένων αστικών κέντρων προέρχονται από την Ασία: το Μουμπάι εμφανίζεται δεύτερο και η Μανίλα τέταρτη, ενώ και η Σιγκαπούρη βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Ένα …λατινοαμερικανικό «διάλειμμα» στην τρίτη θέση αφορά την πόλη του Πάμπλο Εσκομπάρ, το Μεντεγίν, ενώ εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη αποδεικνύεται και η Καζαμπλάνκα.
Βέβαια, αν ο τρόπος μέτρησης αλλάξει και υπολογιστεί το κυρίως τμήμα κάθε πόλης («city proper»), οι κατατάξεις αλλάζουν κι η Αθήνα αποκτά κι αυτή τη δική της θέση στη λίστα. Με βάση αυτή τη μέτρηση, όπως εμφανίζεται στη δημογραφική επετηρίδα των Ηνωμένων Εθνών (UN’s Demographic Yearbook), η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον πλανήτη είναι η Μανίλα, ενώ στην ευρωπαϊκή λίστα τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα κέντρα των Παρισίων, της Αθήνας και της Βαρκελώνης. Η Νέα Υόρκη αναδεικνύεται η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στη Βόρεια Αμερική και το Σίδνεϊ κατέχει την πρωτιά στην Αυστραλία.
Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian
Διαβάστε περισσότερα για τις πυκνοκατοικημένες πόλεις του πλανήτη, τους λόγους και τις λύσεις, στο άρθρο του Guardian (https://www.theguardian.com/cities/2017/may/11/where-world-most-densely-populated-city)