Είναι οι μηχανικοί ¨οι καλύτεροι του χωριού¨;

Πηγή φωτογραφίας: Jonathan Wai]

Πηγή φωτογραφίας: Jonathan Wai]

Πολλές επαγγελματικές τάξεις διεκδικούν τον τίτλο εκείνων που συγκεντρώνουν τους ευφυέστερους, πιο εύστοχους και πιο αποδοτικούς επαγγελματίες. Ο Trevor English πάλι, σε άρθρο του στο ιστολόγιο του Interesting Engineering, διεκδικεί αυτόν τον τίτλο για τους μηχανικούς και μάλιστα κατηγορηματικά. Όπως λέει, δεν κομπάζουμε, απλά είμαστε όντως καλύτεροι από κάθε άλλον.  Προσπαθεί δε να τεκμηριώσει την άποψή του, με δεδομένα ερευνών. Πιθανώς να μη συμπεριλαμβάναμε αυτό το άρθρο εδώ στο blog του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά παρότι το ημερολόγιο δείχνει σήμερα 1η Σεπτεμβρίου…καλοκαίρι είναι ακόμη και λίγη ακόμη χαλαρότητα δεν βλάπτει, πριν μπούμε για τα καλά στο φθινόπωρο. Έτσι λοιπόν, λάβετε το προϊόν της διανοίας του συναδέλφου.

Ο Τρέβορ λοιπόν σημειώνει ότι οι μηχανικοί είμαστε ένα μοναδικό είδος ανθρώπου, αφού η ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε δεδομένα και να δουλεύουμε αποτελεσματικά σε ομάδες, είναι ένα μεγάλο ενεργητικό. Τα τέσσερα έως έξι χρόνια σπουδών των μηχανικών, συνεχίζει, μας διαμορφώνουν σε επαγγελματίες με χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας.

Κάποια από αυτά βέβαια, δεν είναι επίκτητα αλλά θέμα DNA. Όπως η ευφυΐα για παράδειγμα. Σύμφωνα με τον ερευνητή Jonathan Wai, που εξέτασε την ευφυΐα ατόμων από κάθε ακαδημαϊκό αντικείμενο, χρησιμοποιώντας ως δείγμα 400.000 άτομα παρακαλώ, οι κάτοχοι πτυχίων μηχανικής, επιστημών και μαθηματικών επέδειξαν τις υψηλότερες ικανότητες τόσο σε εξειδικευμένα πεδία όσο και σε γενικής θεματολογίας θέματα, σε σχέση με όλους τους άλλους.

Κατά τον Τρέβορ, ένα δεύτερο δυνατό χαρακτηριστικό που κάνει τους μηχανικούς …τους καλύτερους είναι η δυνατότητά τους να δουλεύουν πολύ αποδοτικά στο πλαίσιο  ομάδων, βελτιστοποιώντας τη ροή της εργασίας και την παραγωγικότητα. Αυτό το θετικό χαρακτηριστικό ¨χτίζεται¨ στη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς στα περισσότερα τμήματα και σχολές καλούνται να δουλέψουν σε  ομάδες από πολύ νωρίς.

Τέλος, no engineer, no business ή σε απλά ελληνικά, χωρίς μηχανικούς δουλειά δεν κάνεις. Σε οποιονδήποτε κλάδο, επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν σήμερα χωρίς σύνδεση δικτύου, λειτουργικούς υπολογιστές, δομές κτλ. Παρότι κάποιες εταιρείες εξακολουθούν να δουλεύουν χωρίς μηχανικούς στο μισθολόγιο, γράφει ο Τρέβορ, κάθε εταιρεία χρειάζεται έναν μηχανικό για να στήσει την αρχική της τεχνολογία, που θα της επιτρέψει να βάλει μπρος στο τρένο…

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερους …κομπασμούς για το επάγγελμα, θα χορτάσετε από επαγγελματική υπερηφάνεια ΕΔΩ

Comments are closed