Στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας τα τελευταία 4,5 χρόνια στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων και της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη αναφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος.
Ο κ. Γραφάκος εγκαινίασε τις δύο εκθέσεις «Forward Green» και «Renewable EnergyTech» που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo- και είπε πως «η χώρα πορεύεται, σταθερά, με γοργά βήματα, ώστε το 2030 να έχει πετύχει τους στόχους της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων και την κάλυψη των αναγκών της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Επισήμανε τη σημαντική εξέλιξη των έργων διαχείρισης αποβλήτων και λυμάτων, στη διαδικασία ενεργειακής αξιοποίησης από τα υπολείμματα των αποβλήτων, καθώς και στα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Μάλιστα, τόνισε πως στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται οι 4 από τις συνολικά 11 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και ανέφερε πως θα δημιουργηθούν 2 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης στη Θεσσαλονίκη και μία στην Καβάλα, από τη διαχείριση των αποβλήτων.
«Οφείλουμε να κάνουμε πολλή δουλειά και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση ώστε οι επόμενες γενιές να πάρουν τα σωστά μηνύματα για την κυκλική οικονομία» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Θύμιος Μπακογιάννης και πρόσθεσε πως πως η κυκλική οικονομία και η διαχείριση των αποβλήτων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Η κυκλική οικονομία είναι σημαντική για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας λέγοντας πως 290 εκατ.ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα κατευθυνθούν σε δήμους και ιδιώτες για να εφαρμοστούν προγράμματα κυκλικής οικονομίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης μάλιστα είπε πως αν και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την προηγούμενη περίοδο αδειοδοτήθηκαν 30 πράσινα σημεία, σήμερα δε λειτουργεί κανένα.
Στον ρόλο και το έργο του Πράσινου Ταμείου για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Ανδρουλάκης. «Είναι γεγονός ότι στο Πράσινο Ταμείο θεωρούμε σημαντική την ανάδειξη δράσεων που ενσωματώνουν και προωθούν την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Γι’ αυτό και έχουμε ενσωματώσει στις προτεραιότητες των προγραμμάτων μας, άξονες που στοχεύουν στη ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την κυκλική οικονομία. Δίνουμε έμφαση στην αποϋλοποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία αλυσίδων αξίας, ενώ παράλληλα μέσα από τις προσκλήσεις μας συστήνεται η χρήση κυκλικών προτύπων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου.
Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις
Ημερίδα για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green».
Στην Ημερίδα της ΡΑΑΕΥ συμμετείχαν Δήμοι που επελέγησαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής «100 Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 από και προς τον πολίτη».
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, Αναπλ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας τόνισε πως είναι μεγάλη τιμή για τη ΡΑΑΕΥ να διοργανώνει για δεύτερη φορά Ημερίδα για τα Κλιματικά Σύμφωνα των επιλεγμένων Δήμων της Ελλάδας και της Κύπρου και πρόσθεσε πως «η κλιματική αλλαγή αναδεικνύει την αναγκαιότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού και για τον λόγο αυτό, πέραν των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πρόοδο των τεχνολογιών μετριασμού της αστικής υπερθέρμανσης, τη χρήση υπέρψυχων υλικών σε συνδυασμό με τον ορθολογικό σχεδιασμό υποδομών και για την ενέργεια και για τα ύδατα και για τα απόβλητα και για το πράσινο».
Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης ανέφερε πως « η Ελλάδα, μέσω των ενεργειών της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και των ελληνικών δήμων, συγκαταλέγεται έως σήμερα, βάσει της αξιολόγησης του Συμβουλίου της Αποστολής, μεταξύ των τριών-τεσσάρων καλύτερων πρακτικών των κρατών-μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αναμένουμε την αξιολόγηση και την έγκριση των πρώτων Κλιματικών Συμφώνων των πόλεων της Θεσσαλονίκης, της Καλαμάτας, των Ιωαννίνων και της Κοζάνης και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη θέση μας στην κορυφή της Ευρώπης».
Την ανάγκη αλλαγής της καθημερινότητας των πολιτών επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος. «Πάμε σε αλλαγή με ισχυρούς θεσμούς και ισχυρούς φορείς που θα υλοποιήσουν αυτή τη μετάβαση η οποία θα έχει απολύτως θετικά αποτελέσματα. Θα χαρούμε πολύ το 2030 οι πόλεις αυτές να πετύχουν στο εγχείρημα που έχει ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς αναφέρθηκε στον ρόλο του υδρογόνου για τις μελλοντικές αειφόρες πόλεις.
O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε πως «το Κλιματικό Σύμφωνο χρειάζεται πολλή δουλειά, υπομονή, επιμονή, συμπράξεις και συνεργασίες. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, να γυρίσουμε τον διακόπτη».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως μία από τις μεγαλύτερες προσκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις σήμερα και τόνισε πως «η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη διαδικασία, η οποία απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση, συμμετοχικό σχεδιασμό, καινοτόμα μοντέλα διακυβέρνησης και χρηματοδοτήσεων».ρ