Εγκρίθηκε η παράταση της αναστολής των κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Πηγή φωτογραφίας: pixabay.com

Για έξι μήνες παρατείνεται η διαδικασία κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες με απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή παρατείνεται για τρίτη φορά η αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που επιβλήθηκε πριν από ενάμισι έτος.

Η παράταση, τρίτη κατά σειρά, κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με θέμα τη δημιουργία μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης. Με τη ρύθμιση παρατείνεται έως τις 9 Μαρτίου 2023 η αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και στο υπέδαφος του βυθού θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ”Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» αναστέλλεται εκ νέου, μέχρι 31 Μαρτίου 2023 (έληξε την 31η.10.2022), η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για τις αναφερόμενες περιπτώσεις έργων που έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, κ.λπ.

Στην αιτιολογική έκθεση υποστηρίζεται ότι το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων (τελεσίδικα χαρακτηρισμένων) αυθαιρέτων ή της αποβολής καταπατητών από δημόσια γη είναι αναγκαίο προκειμένου να δοθεί «ο απαραίτητος χρόνος, λαμβανομένων υπόψη των καθυστερήσεων που συνεπάγεται μακροπρόθεσμα η πανδημία για την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης και τακτοποίησης έργων κάθε είδους», παρότι η νομιμοποίηση ή τακτοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, παραλίες κ.λπ. απαγορεύεται ρητά.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Comments are closed