Το Πρόγραμμα Δράσης της νέας θητείας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί έναν πυλώνα γένεσης πρωτοποριακών ιδεών, κατάρτισης σχεδίων και υποβολής προτάσεων για την ευημερία και το συμφέρον του κλάδου των μηχανικών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Το Πρόγραμμα Δράσης της νέας θητείας, που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΚΜ Ηλίας Περτζινίδης και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, κατά την 1η τακτική συνεδρίαση της “Α” του Τμήματος, περιλαμβάνει δράσεις για την αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας, την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Στόχος του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι η  κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων και στενή συνεργασία με την Πολιτεία για την επίτευξη των παρακάτω:

  • Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας.
  • Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με ενίσχυση του συντονιστικού και επιτελικού ρόλου της κεντρικής εξουσίας.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μετάβαση στο Ψηφιακό Κράτος και στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση.
  • Προσέλκυση επενδύσεων με υγιείς όρους και πάντα σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.
  • Βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου των επενδύσεων του Αναπτυξιακού νόμου.
  • Στήριξη και ενίσχυση των τεχνικών γραφείων και των μικρών τεχνικών εταιρειών, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα και μοχλό ανάπτυξης.
  • Ενίσχυση του δημοσίου τομέα με μηχανικούς και αναγνώριση του έργου τους με τη θεσμοθέτηση αξιοπρεπών αποζημιώσεων για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν.
  • Ενίσχυση των περιφερειακών Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας με προσωπικό και κονδύλια για τις υποδομές και το επιστημονικό/ερευνητικό τους έργο.
  • Προστασία της επιστήμης του μηχανικού μέσω της αυστηρής αξιολόγησης και πιστοποίησης όλων των νέων πολυτεχνικών σχολών.
  • Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων σύμφωνα με τις διεθνείς χάρτες και όχι με αντιφατικές αποφάσεις των εκάστοτε φορέων πολιτισμού.
  • Ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε όλα τα στάδια της μελέτης και κατασκευής των έργων.
  • Ανάπτυξη δράσεων για το μετριασμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κτιρίων και των υποδομών και την κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης των κρίσεων που αφορούν στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
  • Αναθεώρηση της διαδικασίας ανάθεσης και επικαιροποίηση των προδιαγραφών των μελετών, που αφορούν σε έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Άμεση επαναφορά του ελέγχου των στατικών μελετών από τις Πολεοδομίες ή πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς και ενίσχυση γενικά του ελέγχου όλων των μελετών.
  • Επέκταση του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου του κτιριακού δυναμικού, δημόσιου και ιδιωτικού, και των έργων υποδομής της χώρας. Οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση των γηρασμένων ιδιωτικών κτιρίων.
  • Ανάπτυξη και στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακολουθώντας όμως έναν κεντρικό σχεδιασμό.
  • Ορθή διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας και αναβάθμιση του δικτύου διανομής.
  • Στήριξη των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και επέκτασή τους σε όλα τα κτίρια του δημοσίου τομέα.
  • Ανασχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης της Χαλκιδικής και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας με κύριο γνώμονα τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Σύνταξη χάρτη αξιοποίησης κτιριακού αποθέματος, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα βιομηχανικά κτίρια.
  • Εξυγίανση και οργάνωση των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην θητεία αυτή θα συγκροτηθούν οι εξής 9 Μόνιμες Επιτροπές:

  1. Μ.Ε. Χωροταξίας και Ανάπτυξης.
  2. Μ.Ε. Επαγγελματικών Θεμάτων και Εργασιακών Σχέσεων.
  3. Μ.Ε. Τεχνικής Παιδείας.
  4. Μ.Ε. Ενέργειας.
  5. Μ.Ε.  Περιβάλλοντος.
  6. Μ.Ε. Αρχιτεκτονικών Θεμάτων.
  7. Μ.Ε. Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  8. Μ.Ε. Έργων Υποδομής και Δικτύων.
  9. Μ.Ε. Ανταγωνιστικότητας – Επιχειρηματικότητας – Καινοτομίας.

Δημιουργείται Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία θα έχει ως έργο την καταγραφή των μνημείων της ΠΚΜ, την προώθηση της επιστημονικής αναστήλωσης, την οργάνωση ημερίδων και συνεδρίων για την προστασία των μνημείων, τη συνεργασία με το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΑΠΘ. Επίσης, θα είναι σε θέση να υποβάλλει προτάσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου και έγκρισης μελετών αποκατάστασης.

Ξεχωριστή θα είναι η Μόνιμη Επιτροπή Τεχνικής Παιδείας, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την τεχνική παιδεία και επαγγελματικά δικαιώματα, τη διασφάλιση του επιστήμονα, διπλωματούχου μηχανικού, τη συνεργασία με τις Πολυτεχνικές και κατάθεση προτάσεων για την αναβάθμιση των σπουδών και των νέων μηχανικών καθώς και την επαγγελματική κατάρτιση και διαρκή επιμόρφωση των μηχανικών. 

Παράλληλα, στη  Μόνιμη Επιτροπή Επαγγελματικών Θεμάτων προστίθεται και το αντικείμενο των Εργασιακών Σχέσεων για θέματα που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τις αμοιβές, τη φορολογία και το ασφαλιστικό, το θεσμικό πλαίσιο έργων και μελετών του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την εξυγίανση του εργασιακού περιβάλλοντος των μηχανικών του δημοσίου τομέα, τη διαμόρφωση πλαισίου για την αύξηση της απορρόφησης των νέων μηχανικών σε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης.

Επιπλέον το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης όσων χρειάζονται η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, από τα μεγάλα εγχειρήματα όπως Ανάπλαση της ΔΕΘ, η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ, η έγκαιρη ολοκλήρωση της Fly Over περιφερειακής, ο εκσυγχρονισμός και οι συνδέσεις του λιμένα με την ΠΑΘΕ  και με το σιδηροδρομικό δίκτυο (με τον 6ο προβλήτα), ως το πλήθος αναγκαίων υποδομών στο σύνολο της Περιφέρειας, όπως οι αντιπλημμυρικές, οι οδικές, οι αθλητικές, οι αναπτυξιακές (συμπεριλαμβανομένων του Thess Intec και της μετατροπής της ΑΒΖ Καλοχωρίου σε πρότυπο βιομηχανικό πάρκο).

Και βέβαια, θα είναι στο πλευρό των Μηχανικών, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, για την προάσπιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, την βελτίωση των συνθηκών άσκησης του έργου τους, την διαρκή τους επιμόρφωση, αλλά και την αναγνώριση της επιστημονικής τους πληρότητας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα Δράσης 2024-2028 της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΔΩ

Comments are closed