ΕΕ: Τρίτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για κοινές αγορές φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την τρίτη κατά σειρά πρόσκληση προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες να καταγράψουν τις ανάγκες τους για αγορά φυσικού αερίου, μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, “AggregateEU”, η οποία επιτρέπει την από κοινού αγορά φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά

Σύμφωνα με την Επιτροπή, από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς συγκεντρώθηκαν 27,5 δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου. Από αυτόν τον όγκο, τα 22,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συμβιβάστηκαν από αξιόπιστους προμηθευτές.

Για αυτόν τον τρίτο γύρο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προθεσμία έως τις 27 Σεπτεμβρίου για να ανταποκριθούν στην έκκληση για συγκέντρωση ζήτησης φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, το συλλογικό αίτημα θα αποτελέσει αντικείμενο πρόσκλησης υποβολής προσφορών στην παγκόσμια αγορά στις 3 και 4 Οκτωβρίου. Οι πιθανοί αγοραστές θα μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους για παράδοση φυσικού αερίου μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2025.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μάρος Σέφκοβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς όπως είπε, “φέτος μπαίνουμε στο χειμώνα με βελτιωμένη θέση όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού”. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ είναι σχεδόν πλήρη, οι πηγές εφοδιασμού είναι πιο διαφοροποιημένες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαδραματίζουν πιο κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου παραμένει τεταμένη. “Ως εκ τούτου, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουμε τις κοινές μας αγορές φυσικού αερίου προκειμένου να εγγυηθούμε ένα σταθερό και προσιτό εφοδιασμό”, δήλωσε ο κ. Μ. Σέφκοβιτς, καλώντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ενώσουν ξανά τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν “για να διασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα με ασφάλεια, ενώ θα αρχίσουμε ήδη να προετοιμάζουμε για τον επόμενο. “

Υπενθυμίζεται ότι η Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ, “AggregateEU”, δημιουργήθηκε για να αυξηθεί η διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συλλογική απόφαση της ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Comments are closed