Εκδήλωση αρχιτεκτονικών βραβείων για την «Ανάπλαση Παλαιού Λιμένα Πατρών»

Η 3η εκδήλωση του κύκλου διαλέξεων, που οργανώνει η Μόνιμη Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και το δημόσιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί  την  Τρίτη 22 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μεγάλου Αλεξάνδρου 49) με θέμα «Ανάπλαση Παλαιού Λιμένα Πατρών».

Πρόκειται για έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που διοργάνωσαν η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»  των Πατρών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας (ΣΑΝΑ). Σκοπός του διαγωνισμού ήταν  η κατάθεση σχεδιαστικών προτάσεων που θα αναδείξουν τον χαρακτήρα της Πάτρας ως παραλιακής πόλης. Το παραλιακό της μέτωπο βρίσκεται σήμερα κάτω από τις λιμενικές κατασκευές του παλαιού λιμένα και πίσω από τους  έντονους χωρικά και λειτουργικά γραμμικούς άξονες (οδικοί και σιδηροδρομικός) παράλληλους προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα το ιστορικό της κέντρο να μην έχει απρόσκοπτη διέξοδο προς το φυσικό υγρό στοιχείο, που την περιβάλλει σε όλη τη βορειοδυτική της πλευρά.

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η ανάπλαση της περιοχής που καταλαμβάνει ο παλαιός λιμένας Πατρών, με στόχο την αναβάθμιση και μετατροπή του αστικού χώρου της παραθαλάσσιας ζώνης μπροστά από το ιστορικό κέντρο της πόλης, σε λειτουργικά και αισθητικά άρτια κοινόχρηστη έκταση αναψυχής, συγχρόνως με τη δημιουργία νέων καινοτόμων χρήσεων που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Η αξιοποίηση των παλαιών ή η δημιουργία και νέων κτιρίων με νέες χρήσεις, αλλά και ενός κτιρίου μουσείου για την ιστορία της πόλης, η διευθέτηση των ροών πεζών και τροχοφόρων, καθώς και οι  καινοτόμες δράσεις για το περιβάλλον, θα αναμορφώσουν τον αστικό χώρο της περιοχής του παλαιού λιμένα της πόλης.

Ομιλητές θα είναι οι αρχιτέκτονες που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του ομότιτλου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Ανδριάννα Λίμπα, Παναγιώτα Μουρατίδου (1ο βραβείο) και Κωνσταντίνος Πανόπουλος (2ο βραβείο).

Ο εν λόγω κύκλος διαλέξεων, αποτελεί μια προσπάθεια του ΤΕΕ/ΤΚΜ να δώσει ένα βήμα δημόσιου διαλόγου για την αρχιτεκτονική και την πόλη της Θεσσαλονίκης, να διερευνήσει το έργο και τις ιδέες των νέων της αρχιτεκτόνων σε μια εποχή που η χώρα μαστίζεται από τη συνεχιζόμενη φυγή του επιστημονικού και δημιουργικού της κεφαλαίου, αλλά και να αναδείξει τα θέματα που διαπραγματεύονται οι πρόσφατοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, παρουσιάζοντας ιδέες, λύσεις και εφαρμοσμένο έργο.

 

Comments are closed