«Η Κυβέρνηση διευρύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, αναπτύσσουμε ήδη κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης, ελέγχου και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη Θράκη: Αποτελέσματα, σχεδιασμός για το μέλλον, προκλήσεις και προοπτικές», που οργάνωσε ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Διοικητήριο.
Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι, «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές οικονομικές προβλέψεις της προχωρά σε νέα -τη δεύτερη μέσα στο χρόνο- θετική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021. Προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 4,3% του Α.Ε.Π. έναντι 4,1% του Α.Ε.Π. που προέβλεπε τον Μάιο και 3,5% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 6% το 2022. Το γεγονός αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη αύξηση του Α.Ε.Π.».
«Η οικονομία μας σήμερα παραπέμπει σε εικόνα συμπιεσμένου ελατηρίου που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται. Κι αυτό χάρη στις πολιτικές που έχουν αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και έχουν επαναφέρει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «διατέθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας 41 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων». Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «Η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, στην μετά την πανδημία εποχή» και τόνισε ότι «πέρα από τα 40 δις του ΕΣΠΑ- εξασφάλισε επιπλέον 30 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι έτοιμη να δρομολογήσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.».
«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της εποχής που έρχεται», επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών που αναφέρθηκε ειδικότερα στο «μείζονος σημασίας σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και τη δίκαιη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που -πέρα από το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα- θα φέρει ακόμη περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι επιπλέον θέσεις εργασίας στην περιοχή θα φθάσουν τις 1.800».
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενδυναμώσει την επικοινωνία μεταξύ των Φορέων που εμπλέκονται στις διαδικασίες εφαρμογής των Αναπτυξιακών Νόμων (Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Επιχειρηματικοί Φορείς, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων κλπ), να επισημάνει προβλήματα που απαιτούν στοχευμένες λύσεις και να προτείνει, μέσα από γόνιμο διάλογο, μέτρα και κατευθύνσεις που θα επιταχύνουν τις πολιτικές προώθησης της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Για τα αποτελέσματα εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων Ν. 3908/2011 και Ν. 4399/2016 στη Μακεδονία και στη Θράκη, μίλησε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης), κ. Δημοσθένης Ταχταλίδης. Ενώ, στις Δράσεις ΥΜΑΘ στο Εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, εκφράζοντας τη σημασία που προσδίδει το ΤΕΕ/ΤΚΜ και στην επιχειρηματική διάσταση της δραστηριότητας του τεχνικού κόσμου.