Εκδήλωση με θέμα «Θεσσαλονίκη – Οικονομία – Ανάπτυξη: Κοιτώντας μπροστά με αισιοδοξία και ρεαλισμό» πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το εκπαιδευτικό ίδρυμα CITY College-Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιο για τις Υποδομές, κ. Γιώργο Καραγιάννη, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Πάρι Μπίλια, του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργου Τσακούμη και του λέκτορα Χρηματοοικονομικών στο Τμήμα Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας του CITY College, University of York Europe Campus, δόκτορα Κωνσταντίνου Μουτσιάνα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι υποδομές που δίνουν προστιθέμενη αξία στη Θεσσαλονίκη και τη μετατρέπουν σε επενδυτικό hub, προσελκύοντας νέες επιχειρήσεις και πολυεθνικούς κολοσσούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δραστηριοποίηση μεγάλων ή μικρότερων κατασκευαστικών εταιριών.
Ο κ. Καραγιάννης τόνισε μεταξύ άλλων πως:
- Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενισχύει αισθητά τον τουρισμό της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.
- Το Λιμάνι μαζί με το Αεροδρόμιο αποτελούν διπλό αναπτυξιακό πόλο για την πόλη και στόχος των εξελισσόμενων έργων είναι να αναπτυχθούν τα Logistics σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
- Το Μετρό εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και παραμένει ενεργή και οριστική η δέσμευση πως θα παραδοθεί τέλη του 2023.
- Το «Fly Over» θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου, για να δώσει ανάσα σε ολόκληρο το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
- Το πλέγμα αντιπλημμυρικών έργων της Θεσσαλονίκης αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης
- Το ίδιο ισχύει για τα σιδηροδρομικά έργα, ενώ προχωρά η αναβάθμιση μιας σειράς κτιριακών υποδομών σε Σέρρες, Έδεσσα, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη (Δικαστικό Μέγαρο).
Ο κ. Μπίλλιας σημείωσε πως το 2030 η Θεσσαλονίκη είναι σίγουρο πως θα είναι κατά πολύ καλύτερη απ’ ότι είναι σήμερα, με την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου στην κορωνίδα των νέων εγχειρημάτων, ενώ πρόσθεσε πως τα επόμενα χρόνια θα ξοδευθούν 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές.
Ο κ. Τσακούμης υπογράμμισε πως η ανθεκτικότητα και η κλιματική ουδετερότητα αφορά όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαιτέρως και τη Θεσσαλονίκη. και απαιτείται να εκσυγχρονιστούν πολλά πράγματα στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, να αγοραστούν τεχνολογικά μέσα και να υπάρχει real time ενημέρωση για την έγκαιρη αντίδραση απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Τόνισε την έλλειψη συντονισμού του χωροταξικού σχεδιασμού στην πόλη, τομέας που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την οικονομία και την ποιότητα ζωής, συμπληρώνοντας , ότι εφόσον πετύχουμε υψηλούς δείκτες πρασίνου, θα θέλουν περισσότεροι άνθρωποι να μείνουν στη πόλη. Κατέληξε δε, επισημαίνοντας το γεγονός ότι παρά το λαμπρό μέλλον που διαγράφεται για τον κατασκευαστικό κλάδο και τους Μηχανικούς, το brain drain εξακολουθεί να στερεί από τη Θεσσαλονίκη προσωπικό με αναγκαία εξειδίκευση σε κάποια πεδία.
Τέλος, ο Δρ. Μουτσιάνας, εκτίμησε πως τα έργα υποδομής θα μετασχηματίσουν τη Θεσσαλονίκη άμεσα, διότι σημαίνουν επενδύσεις και ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα της.