Ελληνικός σιδηρόδρομος: Μετ’ εμποδίων η επανεκκίνηση των δρομολογίων

Χθες βράδυ, πραγματοποιήθηκαν τελικά τα πρώτα δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών της Hellenic Train, από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, με ώρα αναχώρησης 22:20 και από Θεσσαλονίκη προς Θριάσιο, με ώρα αναχώρησης 21:45, καθώς ΟΣΕ και Hellenic Train μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και συζητήσεις, συμφώνησαν να ξεκινήσουν τα εμπορευματικά δρομολόγια, ώστε στη συνέχεια να πάρουν σειρά τα επιβατικά, πιθανότατα από τη Δευτέρα 3 Απριλίου.

Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου αναμενόταν κανονικά τη Δευτέρα 27/3, αλλά οι καθυστερήσεις προέκυψαν όταν -παρά τις διαβεβαιώσεις του ΟΣΕ για ασφαλή λειτουργία του δικτύου – οι σιδηροδρομικοί τήρησαν σκληρή στάση ζητώντας την άρτια λειτουργία του συνόλου του δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι στην επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου αναφέρθηκε κατά τον εβδομαδιαίο του απολογισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι: «Ανά πενθήμερο θα προστίθενται επιπλέον γραμμές, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη πριν από το Πάσχα. Ταυτόχρονα συγκροτήθηκε και λειτουργεί νέο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Train για να επιτηρεί καλύτερα τα συστήματα ασφαλείας και να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ξανακερδίσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού».

Για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου, ο ΟΣΕ έχει ήδη ξεκινήσει εργολαβίες για την αποκατάσταση του φωτισμού σε τρεις σήραγγες –στον Πλαταμώνα, στα Τέμπη και σε μια εκ των δύο στο Κιάτο. Επίσης, διέθεσε 30 φορητά συστήματα GSM- R ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η επικοινωνία στο δίκτυο. Παρά τα βήματα αυτά, οι σιδηροδρομικοί κρίνουν ότι δεν αλλάζει η εικόνα γι’ αυτό και τη Δευτέρα λειτούργησαν τα τμήματα του Προαστιακού που ήδη είχαν ξεκινήσει την περασμένη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train ζητούν επίσης εγγυήσεις για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και για τα συστήματα επικοινωνιών μέσα στις σήραγγες, δηλαδή εγγυήσεις ότι λειτουργεί το σύστημα GSMR. Από την πλευρά του, ο ΟΣΕ υποστηρίζει ότι έχει προμηθεύσει την εταιρεία με 30 φορητές συσκευές GSMR και ότι το GSMR έχει πιστοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό από την ΡΑΣ.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια της Rail Cargo Logistics Goldair στον άξονα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (η RCLG διαθέτει 4 μηχανές έλξης και 7 μηχανοδηγούς).

ΟΛΘ – ΟΛΠ: Οι συνέπειες για τη θέση της χώρας στον χάρτη των logistics

Την άμεση έναρξη των εμπορευματικών δρομολογίων επέβαλαν και οι επισημάνσεις των εκπροσώπων των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, καθώς έγινε τις τελευταίες μέρες κάτι παραπάνω από αισθητό το «έμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας αποκομμένα από τον σιδηρόδρομο.

Ο ΟΛΠ και η Cosco, που διαχειρίζονται το λιμάνι του Ικονίου, έχουν στείλει επιστολή στον ΟΣΕ, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, καθώς ο Πειραιάς χάνει το «αφήγημα» ως διαμετακομιστικής πύλης εμπορίου της ΝΑ Ευρώπης. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από και προς το λιμάνι του Ικονίου διακινούνται ετησίως περί τα 100.000 εμπορευματοκιβώτια. Πλέον, πολλά εμπορευματοκιβώτια μεταφέρονται οδικώς και ανακατευθύνονται σε άλλα λιμάνια, όπως τη Ριέκα της Κροατίας.

Αντίστοιχα, από την αναστολή των δρομολογίων πλήττεται και ο ΟΛΘ, ο οποίος έχει εγκαινιάσει «χερσαία λιμάνια» στη Σόφια της Βουλγαρίας και μετά, στη Νις της Σερβίας.

Η υπηρεσία στη Νις κατέστη δυνατή πέρυσι, απόρροια της συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΘ και των σιδηροδρομικών εταιρειών Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας – Σερβίας, ήτοι της Hellenic Train, της MZ Transport, της Kombinovani Prevoz και άλλων 9 ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.

Comments are closed