Ανακοινώσεις για ενέργεια και οικονομία στο 14ο συνέδριο της Ν.Δ.

Με πολλές ειδήσεις που αφορούν σε φλέγοντα ζητήματα ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην ενεργειακή κρίση, επανέλαβε ότι από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνονται οι συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής. Σημείωσε ότι η ανάπτυξη έκλεισε το ‘21 στο 8,3% την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, η ανεργία έπεσε κατά 4% και το ΔΝΤ έφυγε από την χώρα δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν. «Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις υλοποιούμε με συνέπεια όσα έχουμε δεσμευτεί. Έλεγα το 2019 ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους και σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 35% χαμηλότερος. Η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και σύντομα καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα ισχύει ούτε και για το Δημόσιο. Τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι πολλές δεκάδες άμεσες ξένες επενδύσεις κινητοποιούν την ανάπτυξη, ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ». Συμπλήρωσε δε ότι το Ελληνικό προχωρά και το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι του χρόνου γεγονός. «Οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί αναβαθμίζουν την πατρίδα μας εν μέσω πρωτοφανούς καταιγίδας. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 10% για να το πω απλά προσετέθη ένας 15ος μισθός, μία μόνιμη αύξηση συμπαρασύροντας και τα επιδόματα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παρεμβάσεις για την ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις επιλογές της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ λέγοντας ότι η Ελλάδα εγκαθιστά ΑΠΕ με γρηγορότερο ρυθμό από ότι προσδιορίζει η πολύ φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη μετάβαση, με εγκατάσταση το 2020 1.000 MW ΑΠΕ, το 2021 1.500MW νέων ΑΠΕ και το 2022 θα εγκατασταθούν και θα συνδεθούν στο δίκτυο περίπου 2.500 MW νέες ΑΠΕ. Εξήγησε ότι αυτό μεταφράζεται σε μειωμένο ρεύμα, «για κάθε 1.000 MW ΑΠΕ που συνδέουμε στο σύστημα δεν εισάγουμε φυσικό αέριο αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ»,  με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επιπλέον αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να έχει επάρκεια σε ενέργεια. Εξήγησε ότι η τοποθέτηση μίας νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα θα διπλασιάσει την ικανότητα να υποδεχόμαστε πλοία με φυσικό αέριο υγροποιημένο από όλη τον κόσμο και έτσι θα απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η μετατροπή τεσσάρων μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να καίνε και πετρέλαιο σε πετρελαϊκές, εφόσον χρειαστεί, θα βοηθήσει ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση του φυσικού αερίου. Παράλληλα «τρέχει» ο προγραμματισμός τον οποίον έχει κάνει η ΔΕΗ, ώστε να υπάρχει λιγνίτης διαθέσιμος για να αξιοποιηθεί από τα λιγνιτικά εργοστάσια και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στην περίπτωση που μείνουμε από φυσικό αέριο.

Μιλώντας για τον γεωενεργεικό ρόλο της Ελλάδας είπε ότι η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί στην κύρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση και κατασκευή μιας πλωτής δεξαμενής υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στην πλωτή δεξαμενή που ετοιμάζεται στην Κόρινθο. Ενέργειες που θα τριπλασιάσουν τη δυνατότητα της χώρας να υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από όλο τον κόσμο και να το προωθεί δια μέσου της Βουλγαρίας σε όλη την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ετοιμάζονται και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και αναβαθμίσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Βουλγαρία, με Βόρεια Μακεδονία και με Αίγυπτο, που θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε πολύ περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σύστημα μας και να γίνουμε τελικά καθαροί εξαγωγείς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες.

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σημείωσε ότι στο τελευταίο «Εξοικονομώ» που έκλεισε πριν λίγες εβδομάδες έγιναν 85.000 αιτήσεις. «Βάλαμε αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια και θα καλύψουμε με τον προϋπολογισμό που έχουμε περίπου 45.000 -50.000 δικαιούχους» είπε υπογραμμίζοντας ότι θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος προκειμένου όλοι να καταφέρουν να αναβαθμίσουν το σπίτι τους και έτσι να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να μειώσουν τον λογαριασμό τους. Είπε επίσης πως ένα νέο πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ονομάζεται «ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή». Μέσω αυτού, 350 χιλιάδες οικογένειες θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν ένα παλιό κλιματιστικό, ένα ψυγείο, έναν καταψύκτη, με μία νέα συσκευή περισσότερο αποδοτική, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 30% από το λογαριασμό και βέβαια να έχουν και καλύτερη απόδοση. Αυτό επίσης με κοινωνικά κριτήρια, επιδότηση από 35% έως 50%.

Έργα 13 δις. ευρώ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στα έργα 13 δισ. ευρώ που έχουν δρομολογηθεί και εκ των οποίων έχουν ήδη δημοπρατηθεί άνω των 8 δισ. ευρώ. Επεσήμανε ότι πρόκειται για έργα που προωθούν την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, αναβαθμίζουν τις υποδομές περιοχών με σημαντικά αναπτυξιακά ελλείμματα, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εγχώριων και διεθνών εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου, θα δημιουργήσουν 200.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Όπως είπε οκ. Καραγιάννης, οι Θεσσαλονικείς και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα που ένιωθαν παραγκωνισμένοι για χρόνια, βλέπουν σήμερα τα πράγματα να αλλάζουν. «Το Μετρό προχωρά, το Flyover προχωρά, η Ανατολική σιδηροδρομική Εγνατία προχωρά. Η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος έρχονται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα, με σοβαρά νέα οδικά και σιδηροδρομικά έργα που θα υποστηρίζουν τα μεγάλα project που προχωρούν στο λιμάνι».

Comments are closed