Ενεργειακά …καταπράσινη η Βιέννη

Vienna

Πηγή φωτογραφίας: mimikama pixabay CC0 Public Domain

Ενεργειακά …καταπράσινη έχει γίνει η Βιέννη, καθώς η μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Αυστρίας, αυτή της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ότι το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό καλύπτεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές.
«Από το 2002 έχουμε επενδύσει 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικολογική ηλεκτρική ενέργεια, από ηλιακά πάρκα έως την ανανέωση των υδροηλεκτρικών σταθμών στο Δούναβη» επισήμανε ο Erwin Proell, επικεφαλής του κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 1,6 εκατ. ατόμων.
Το κρατίδιο, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά τής χώρας, λαμβάνει σήμερα από υδροηλεκτρικά έργα το 63% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται και ακολουθούν: αιολική (26%), βιομάζα (9%) και ηλιακή (2%).
Στην Αυστρία συνολικά, η οποία ψήφισε κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας σε δημοψήφισμα το 1978, το 75% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Κατά τον Proell η στροφή αυτή στην καθαρή ενέργεια έχει δημιουργήσει περίπου 38000 “πράσινες” θέσεις εργασίας στην Κάτω Αυστρία, οι οποίες στόχος είναι να αυξηθούν σε 50000 μέχρι το 2030. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγο πριν τη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών για το κλίμα στο Παρίσι (COP 21) τον Δεκέμβριο.
Η Αυστρία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ακολουθούν κατά σειρά οι χώρες Δανία, Λετονία, Πορτογαλία και Σουηδία. Η τελευταία, ώς μέρος του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καθαρής ενέργειας, ανακοίνωσε τον στόχο της να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα. Η Δανία από την πλευρά της εστιάζει στον …άνεμο, ενώ η Νορβηγία προσανατολίζεται να απαγορεύσει την κίνηση ιδιωτικών οχημάτων στους δρόμους του ‘Οσλο μέχρι το 2019, σε μια προσπάθεια να μειώσει στο μισό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian και το itechpost

Διαβάστε τα πρωτότυπα άρθρα (αγγλική γλώσσα) ΕΔΩ και ΕΔΩ

Διαβάστε για την πρόθεση απαγόρευσης της κίνησης ιδιωτικών οχημάτων στο Όσλο ΕΔΩ

Comments are closed