Εννέα έργα πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη αντικείμενο συνάντησης των Υφυπουργών Χρ. Δήμα – Στ. Κωνσταντινίδη

Η πορεία 9 έργων πολιτισμού της Θεσσαλονίκης που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ήταν το επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης με πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus.

Πρόκειται για έργα τεσσάρων φορέων του Σύγχρονου Πολιτισμού, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ και  αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών, τον εκσυγχρονισμό, τη ψηφιοποίηση, το κοινωνικό έργο, την εξωστρέφεια και τη γενικότερη ενίσχυση τους.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και στο χώρο του Σύγχρονου Πολιτισμού. Σήμερα μαζί με τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη πραγματοποιήσαμε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με φορείς της Θεσσαλονίκης ώστε να διασφαλίσουμε πως τα έργα προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα» δήλωσε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε πως « η υλοποίηση των έργων αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τον χώρο του Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, να αυξήσει την εξωστρεφή δυναμική του και να αποτελέσει έναν φάρο σύγχρονου πολιτισμού με διεθνές αποτύπωμα.»

«Το ολιστικό σχέδιο για την αναμόρφωση της Θεσσαλονίκης έχει βασικό συστατικό τον Πολιτισμό. Και η αρχή μας είναι πολιτισμός για όλους. Σε αυτό το πολυδιάστατο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλα και σημαντικά έργα που αφορούν τις υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και το ανθρώπινο δυναμικό σε βασικούς πυλώνες του πολιτισμού της πόλης, όπως είναι το ΚΘΒΕ, ο ΟΜΜΘ, το ΚΩΘ, το MΟΜus, με δράσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης,  Στάθης Κωνσταντινίδης.

Ποια έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα τρία έργα που αφορούν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι η αποκατάσταση και συντήρηση του κτηρίου του, προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα 65+, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το κτήριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε το 1904 ως «Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα», ενώ από το 1987 στεγάζεται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και έχει δεχτεί πλήθος επεμβάσεων, λόγω φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά του 1917, σεισμός του 1978), καθώς και των διαφορετικών χρήσεων του (τράπεζα, υποκατάστημα του ΙΚΑ, ωδείο). Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, το οποίο επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο στη Θεσσαλονίκη   και   γενικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το έργο αφορά στο ψηφιακό μαθητολόγιο της δραματικής του σχολής με προϋπολογισμό 248.500,96 ευρώ.

Για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα δύο έργα είναι η δημιουργία ηχογραφικού κέντρου και στούντιο επαυξημένης πραγματικότητας, προϋπολογισμού 1.520.364 ευρώ και η βελτίωση προσβασιμότητας στους χώρους του Μεγάρου, προϋπολογισμού 301.320 ευρώ.

Για το MOMus τα τρία έργα εντάσσονται είναι οι ψηφιακές εφαρμογές και η οπτική του ταυτότητα, προϋπολογισμού 523.404 ευρώ, οι πολιτιστικές εξαγωγές και συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις έργων του MOMus προϋπολογισμού 468.938,24 ευρώ και ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων για ενήλικες 65+ και άτομα με μερική και ολική απώλεια όρασης, προϋπολογισμού 146.320 ευρώ.

Comments are closed